Οι συνήθεις μέθοδοι Αντισύλληψης
Φυσική Αντισύλληψη
Στις φυσικές μεθόδους αντισύλληψης, εντάσσεται η διακεκομμένη συνουσία και η αποχή. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις, τα ποσοστά επιτυχίας είναι μηδαμινά.
Η διακεκομμένη συνουσία συνίσταται στην έγκαιρη απομάκρυνση του άνδρα, όταν αυτός αντιληφθεί ότι επίκειται η εκσπερμάτιση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το σπέρμα δεν εισέρχεται στον κόλπο της γυναίκας. Κάποιοι άνδρες, πάντως, αδυνατούν να προβλέψουν το πότε καταφθάνει η στιγμή της εκσπερμάτισης, άλλοι δεν μπορούν να συγκρατηθούν και μερικοί αποφεύγουν να αποτραβηχτούν, γιατί δε θέλουν. Επομένως, η συγκεκριμένη μέθοδος δεν παρέχει σίγουρα αποτελέσματα.
Στην αποχή, αποφεύγεται από το ζευγάρι η σεξουαλική επαφή, κυρίως όταν η γυναίκα βρίσκεται στις γόνιμες ημέρες του έμμηνου κύκλου. Αυτή η μέθοδος αντισύλληψης είναι, εξίσου με τη διακεκομμένη συνουσία, ελάχιστα αποτελεσματική. Δεδομένου ότι ο κύκλος της περιόδου των γυναικών πολλές φορές παρουσιάζει αστάθειες, το ζευγάρι δεν μπορεί να προσδιορίσει με απόλυτη βεβαιότητα και ακρίβεια τις ημέρες που χρειάζεται να απέχει σεξουαλικά.
Μία επιπλέον φυσική μέθοδο αντισύλληψης περιλαμβάνει την παρακολούθηση της θερμοκρασίας του σώματος. Όταν η γυναίκα βρίσκεται στις γόνιμες μέρες του κύκλου, επέρχεται η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Οι πλύσεις του κόλπου, έπειτα από τη σεξουαλική επαφή, μπορούν, ακόμη, να καταταχθούν στις φυσικές μεθόδους αντισύλληψης.
Μηχανική αντισύλληψη
Το ανδρικό προφυλακτικό εντάσσεται στις μηχανικές μεθόδους αντισύλληψης. Πρόκειται για ένα συνθετικό ελαστικό που εφαρμόζει πάνω στο ανδρικό μόριο και προστατεύει από τυχόν ανεπιθύμητη κύηση. Η χρήση προφυλακτικού συντείνει αποτελεσματικά και στην πρόληψη της μετάδοσης των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, υπό την προϋπόθεση να χρησιμοποιείται σωστά από τον άνδρα.
Το γυναικείο προφυλακτικό είναι μία θήκη από πολυουρεθάνη, που αποτελείται δύο δακτυλίους στα άκρα. Ο τράχηλος καλύπτεται από τον κλειστό δακτύλιο, ενώ ο ανοικτός δακτύλιος έχει μεγαλύτερη διάμετρο και καλύπτει μέρος από τα μικρά και μεγάλα χείλη.
Το γυναικείο σπιράλ αποτελεί επίσης μία μέθοδο μηχανικής αντισύλληψης, που εγγυάται αυξημένα αποτελέσματα. Πρόκειται για μία μικρή συσκευή μήκους 2–4 εκατοστών, η οποία κατασκευάζεται από πλαστικό ή από συνδυασμό πλαστικού και μετάλλου και τοποθετείται από το γιατρό εντός της κοιλότητας της μήτρας, όπου και μπορεί να παραμείνει για αρκετά έτη.
Αν και το σπιράλ αποτελεί μία ισχυρή αποτελεσματικά μέθοδο αντισύλληψης, δεν συνιστάται για γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει, καθώς καθιστά απαραίτητη για την τοποθέτηση του τη διαστολή του τραχήλου της μήτρας, κάτι που ενδέχεται να επιφέρει πόνο στη μήτρα.
Το ποσοστό αποτυχίας κυμαίνεται στο 2% έως 3% και το μοναδικό μειονέκτημα του σπιράλ έγκειται στο ότι δεν γίνεται αποδεκτό από κάποιους οργανισμούς, οπότε και κρίνεται αναγκαία η αφαίρεση του από τον ιατρό.
Ο κολπικός δακτύλιος, επιπλέον, συγκαταλέγεται στις μηχανικές μεθόδους αντισύλληψης. Πρόκειται για έναν εύκαμπτο δακτύλιο που συμβάλλει στην απελευθέρωση οιστρογόνων και προγεστερόνης και επιτυγχάνει την επιβράδυνση της ωορρηξίας και ως εκ τούτου της γονιμοποίησης.
Στην ουσία, αποτελεί ένα δαχτυλίδι που συγκρατείται στον κόλπο από τους μυς της περιοχής και μπορεί να τοποθετηθεί από τη γυναίκα. Δε δυσχεραίνει τη σεξουαλική πράξη, καθώς δεν είναι αισθητός. Είναι απαραίτητη η αφαίρεση για μία εβδομάδα, για να αρχίσει η έμμηνος ρύση. Μετά την περίοδο, τοποθετείται νέος δακτύλιος.
Τα σπερματοκτόνα είναι χημικές ουσίες που τοποθετούνται στον κόλπο λίγη ώρα πριν από τη σεξουαλική επαφή και επιφέρουν την καταστροφή ή την αδρανοποίηση των σπερματοζωαρίων.
Ορμονική αντισύλληψη
Τα αντισυλληπτικά χάπια και το χάπι της επόμενης ημέρας συμπεριλαμβάνονται στις ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης. Τα αντισυλληπτικά περιέχουν οιστρογόνα και προγεσταγόνο, ουσίες που συντελούν στην αναστολή της ωορρηξίας και καθιστούν το ενδομήτριο και την τραχηλική βλέννα εχθρικά προς τα σπερματοζωάρια.
Το χάπι της επόμενης ημέρας χρησιμοποιείται, όταν υπάρχει φόβος ενδεχόμενης σύλληψης ή σε περιπτώσεις όπου δεν εφαρμόστηκε σωστά κάποια μέθοδος αντισύλληψης, κατά τη σεξουαλική επαφή. Επίσης, μπορεί να γίνει η χρήση του και σε περίπτωση αποτυχίας κάποιας εφαρμοσμένης μεθόδου.
Η γυναίκα μπορεί να προβεί στη λήψη του συγκεκριμένου χαπιού εντός 48 έως 72 ωρών, μετά από τη σεξουαλική επαφή. Το χάπι της επόμενης μέρας αποτρέπει τη εμποδίζει τη γονιμοποίηση του ωαρίου σε ποσοστό 99%.