Ανωοθυλακιορρηξία

Η Ανωοθυλακιορρηξία ορίζεται ως μία διαταραχή, κατά την οποία τα ωάρια είτε αδυνατούν να αναπτυχθούν σωστά, είτε δεν μπορούν να απελευθερωθούν από τα ωοθυλάκια των ωοθηκών. Αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη απλών κύστεων στις ωοθήκες.

 

Διάγνωση της Ανωοθυλακιορρηξίας και Θεραπεία

 

  • Ιατρική Ακριβείας
  • Χωρίς αντισυλληπτικά και Συνθετικές Ορμόνες
  • Εξειδικευμένες Εξετάσεις
  • Εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας

 

Ο μηχανισμός μέσω του οποίου προκαλείται η Ανωοθυλακιορρηξία έγκειται στο εξής. Σε έναν ομαλό έμμηνο κύκλο, όταν οι τιμές των γυναικείων Ορμονών φθάσουν στα μέγιστα επίπεδα, μεσοκυκλικά, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η καταστροφή του μεγαλύτερου ωοθυλακίου, το οποίο έχει αναπτυχθεί στη μία εκ των δύο ωοθηκών. Το ωοθυλάκιο αυτό ονομάζεται Προέχον Ωοθυλάκιο.

 

Όταν οι διαστάσεις του Προέχοντος Ωοθυλακίου, λοιπόν, ανέλθουν στα 22 χιλιοστά, τότε αυτό πρέπει να σπάσει. Αν ωστόσο δεν σπάσει (Ανωοθυλακιορρηξία), δημιουργείται μία ωοθηκική κύστη, η οποία θα σπάσει, κατά πάσα πιθανότητα, σε απροσδιόριστο χρόνο, κατά τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας, παραδείγματος χάριν κατά τη διάρκεια μίας σεξουαλικής επαφής.

 

Το υγρό που εκκρίνεται επιφέρει οξύτατο πόνο στη γυναίκα (οξεία κοιλία), με ή χωρίς συνοδό εσωτερική αιμορραγία. Ανάλογα με το σημείο όπου έχει γίνει η ρήξη, ενίοτε συνυπάρχουν μικρά ωοθηκικά αγγεία.

 

Ανωοθυλακιορρηξία και ορμονικές ανισορροπίες

 

Το μείζον πρόβλημα που ταλαιπωρεί για χρόνια γυναίκες με Ανωοθυλακιορρηξία συνίσταται στη μη παραγωγή Προγεστερόνης. Η παραγωγή της προγεστερόνης επιτυγχάνεται, μόνο όταν πραγματοποιηθεί Ωοθυλακιορρηξία και σπάει το Προέχον ωοθυλάκιο. Δίχως Προγεστερόνη, όμως, στο γυναικείο σώμα δρουν και κυριαρχούν τα Οιστρογόνα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μίας κατάστασης που είναι γνωστή ως Οιστρογονοκυριαρχία (Estrogen Domination).

 

Μάλιστα, τα Οιστρογόνα πολλές δεν κυμαίνονται στα επιθυμητά υψηλά επίπεδα που θα μπορούσαν να συνδράμουν στη ρήξη του Προέχοντος ωοθυλακίου. Λόγω της ανεπαρκούς Προγεστερόνης, η δράση τους δεν εξισορροπείται στον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι, προκαλούνται διάφορα προβλήματα και ανισορροπίες.

Ανωοθυλακιορρηξία και Διαταραχές Περιόδου

 

Στις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα της Ανωοθυλακιορρηξίας μπορεί να προκληθούν διαταραχές στον έμμηνο κύκλο τους. Η Ανωοθυλακιορρηξία συνήθως παρουσιάζεται με αστάθειες στην περίοδο των γυναικών.

 

Άλλοτε ενδέχεται να μην εμφανιστεί καθόλου περίοδος επί μακρόν χρονικό διάστημα (αμηνόρροια), άλλοτε μπορεί η περίοδος της γυναίκας να παρουσιαστεί σε διάστημα μεγαλύτερο των 35 ημερών από την προηγούμενη (αραιομηνόρροια), ενώ σε άλλες περιπτώσεις η περίοδος μπορεί να εμφανιστεί πριν από την 21η ημέρα του κύκλου (συχνομηνόρροια).

 

Βέβαια, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι έμμηνοι κύκλοι να είναι κανονικοί και σταθεροί ακόμη και σε γυναίκες με Ανωοθυλακιορρηξία, αν και κάτι συμβαίνει σπανιότερα. Ανωοθυλακιορρηξία επίσης μπορεί να παρουσιαστεί κατά την εμμηναρχή, την εμμηνόπαυση, την εγκυμοσύνη και τη λοχεία.

Τα βασικότερα αίτια Ανωοθυλακιορρηξίας

 

Η απότομη απώλεια ή αύξηση του σωματικού και το έντονο άγχος αποτελούν παράγοντες που ενοχοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για την πρόκληση Ανωοθυλακιορρηξίας.

 

Στην έλλειψη ωο(θυλακιο)ρρηξίας μπορεί να εμπλέκονται δυσλειτουργίες του υποθαλάμου, της υπόφυσης ή των ωοθηκών. Η πρωτοπαθής και δευτεροπαθής αμηνόρροια, για την οποία ευθύνονται ασθένειες ή βλάβες του υποθαλάμου, της υπόφυσης, των ωοθηκών ή γενετικές παθήσεις, μπορεί επίσης να οδηγήσουν στην πρόκληση Ανωοθυλακιορρηξίας.

 

Επιπλέον παράμετροι στις οποίες μπορεί να οφείλεται η απουσία ωο(θυλακιο)ρρηξίας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια (P.O.I.).
  • Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (P.C.O.s).
  • Λοιπές ορμονικές διαταραχές, όπως ο Υποθυρεοειδισμός και η Υπερπρολακτιναιμία.
  • Η Παχυσαρκία, καθώς και η Νευρογενής Ανορεξία.
  • Η υπερβολική δραστηριότητα σωματική άσκηση (πρωταθλητισμός) και το έντονο stress.
  • Χρόνια νοσήματα, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης και ο Καρκίνος.
  • Ορισμένα φάρμακα, κυρίως τα χημειοθεραπευτικά, και οι ναρκωτικές ουσίες, όπως η κοκαΐνη.

Ανωοθυλακιορρηξία και Υπογονιμότητα

 

Η Ανωοθυλακιορρηξία αποτελεί τον βασικότερο αιτιολογικό παράγοντα Υπογονιμότητας στις γυναίκες. Στο 30-35% των υπογόνιμων ζευγαριών, το αίτιο της υπογονιμότητας εντοπίζεται στην ελλιπή ικανότητα απελευθέρωσης ωαρίου από τις ωοθήκες της γυναίκας.

Η Διάγνωση της Ανωοθυλακιορρηξίας

 

Είναι σημαντικό να διαμορφωθούν και να ακολουθηθούν συγκεκριμένα στάδια, με σκοπό τη διάγνωση της Ανωοθυλακιορρηξίας. Καταρχάς, είναι απαραίτητη η λήψη ενός ενδελεχούς Ιατρικού Ιστορικού της ασθενούς (Head to Toe).

 

Κατόπιν, διενεργούνται Ορμονικές, Βιοχημικές ή εξειδικευμένες Μεταβολικές Εξετάσεις (αίματος, ούρων σιέλου, κοπράνων, γονιδιώματος κ.ά), οι οποίες συντείνουν στην έγκυρη και έγκαιρη ανίχνευση των όποιων ανεπαρκειών, ελλείψεων, δυσλειτουργιών και ανισορροπιών εντοπίζονται σε κυτταρικό και ορμονικό επίπεδο.

 

Ακολουθεί η διεξαγωγή ενός βασικού ορμονολογικού ελέγχου, ο οποίος βασίζεται στον προσδιορισμό και στη μέτρηση των ορμονών FSH, LH, PRL, E2, TSH, ΑΜΗ και πολλών ακόμη. Συνιστάται και η διενέργεια Διακολπικού υπερηχογραφήματος υψηλής ευκρίνειας.

Οι Σύγχρονες μέθοδοι Θεραπείας της Ανωοθυλακιορρηξίας

 

Η Κλασική θεραπευτική αντιμετώπιση που εφαρμόζεται στις περιπτώσεις της Ανωοθυλακιορρηξίας, σε γυναίκες οι οποίες επιθυμούν στο μέλλον να μείνουν έγκυες, είναι η λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Συστήνεται η χορήγηση διαφόρων σκευασμάτων Συνθετικών Ορμονών, δηλαδή φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

Αυτό που χρειάζεται όμως να κατανοηθεί είναι για την επαναφορά της ισορροπίας στον οργανισμό της γυναίκας και την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του μηχανισμού «Υποθάλαμος – Υπόφυση – Ωοθήκες», δίχως χημικά σκευάσματα, προϋποτίθεται η εφαρμογή θεραπείας, μέσω των δικών της ορμονών.

 

Επιτυγχάνεται, λοιπόν, μέσω της διεξαγωγής εργαστηριακών εξετάσεων των επιπέδων (“ορμονικό profile”), η στοχευμένη εύρεση των ορμονών που εντοπίζονται σε ελλιπείς ποσότητες ή των ορμονών εκείνων που κυμαίνονται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα.

 

Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, οι όποιες ανισορροπίες μπορούν να αντιμετωπιστούν εξατομικευμένα, μέσω της χορήγησης Φυσικών «Βιομιμητικών» Ορμονών (Bioidentical Hormones). Συστήνεται η ακριβής δοσολογία των Βιομιμητικών (bioidentical) Ορμονών (οιστρογόνα, προγεστερόνη, τεστοστερόνη, και / ή DHEA ή/και pregnenolone κ.ά.) που μπορεί να χρειάζεται ο οργανισμός.

 

Η υγεία της ασθενούς εξετάζεται τακτικά και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα παραμετροποιούνται, ανάλογα με τους δείκτες των εξετάσεων.

Για να ρυθμίσετε τον κύκλο σας.

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού