Η Ανωοθυλακιορρηξία ορίζεται ως μία διαταραχή, κατά την οποία τα ωάρια είτε αδυνατούν να αναπτυχθούν σωστά, είτε δεν μπορούν να απελευθερωθούν από τα ωοθυλάκια των ωοθηκών. Αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη απλών κύστεων στις ωοθήκες.
Διάγνωση της Ανωοθυλακιορρηξίας και Θεραπεία
- Ιατρική Ακριβείας
- Χωρίς αντισυλληπτικά και Συνθετικές Ορμόνες
- Εξειδικευμένες Εξετάσεις
- Εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας
Ο μηχανισμός μέσω του οποίου προκαλείται η Ανωοθυλακιορρηξία έγκειται στο εξής. Σε έναν ομαλό έμμηνο κύκλο, όταν οι τιμές των γυναικείων Ορμονών φθάσουν στα μέγιστα επίπεδα, μεσοκυκλικά, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η καταστροφή του μεγαλύτερου ωοθυλακίου, το οποίο έχει αναπτυχθεί στη μία εκ των δύο ωοθηκών. Το ωοθυλάκιο αυτό ονομάζεται Προέχον Ωοθυλάκιο.
Όταν οι διαστάσεις του Προέχοντος Ωοθυλακίου, λοιπόν, ανέλθουν στα 22 χιλιοστά, τότε αυτό πρέπει να σπάσει. Αν ωστόσο δεν σπάσει (Ανωοθυλακιορρηξία), δημιουργείται μία ωοθηκική κύστη, η οποία θα σπάσει, κατά πάσα πιθανότητα, σε απροσδιόριστο χρόνο, κατά τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας, παραδείγματος χάριν κατά τη διάρκεια μίας σεξουαλικής επαφής.
Το υγρό που εκκρίνεται επιφέρει οξύτατο πόνο στη γυναίκα (οξεία κοιλία), με ή χωρίς συνοδό εσωτερική αιμορραγία. Ανάλογα με το σημείο όπου έχει γίνει η ρήξη, ενίοτε συνυπάρχουν μικρά ωοθηκικά αγγεία.

Ανωοθυλακιορρηξία και ορμονικές ανισορροπίες
Το μείζον πρόβλημα που ταλαιπωρεί για χρόνια γυναίκες με Ανωοθυλακιορρηξία συνίσταται στη μη παραγωγή Προγεστερόνης. Η παραγωγή της προγεστερόνης επιτυγχάνεται, μόνο όταν πραγματοποιηθεί Ωοθυλακιορρηξία και σπάει το Προέχον ωοθυλάκιο. Δίχως Προγεστερόνη, όμως, στο γυναικείο σώμα δρουν και κυριαρχούν τα Οιστρογόνα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μίας κατάστασης που είναι γνωστή ως Οιστρογονοκυριαρχία (Estrogen Domination).
Μάλιστα, τα Οιστρογόνα πολλές δεν κυμαίνονται στα επιθυμητά υψηλά επίπεδα που θα μπορούσαν να συνδράμουν στη ρήξη του Προέχοντος ωοθυλακίου. Λόγω της ανεπαρκούς Προγεστερόνης, η δράση τους δεν εξισορροπείται στον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι, προκαλούνται διάφορα προβλήματα και ανισορροπίες.
Ανωοθυλακιορρηξία και Διαταραχές Περιόδου
Στις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα της Ανωοθυλακιορρηξίας μπορεί να προκληθούν διαταραχές στον έμμηνο κύκλο τους. Η Ανωοθυλακιορρηξία συνήθως παρουσιάζεται με αστάθειες στην περίοδο των γυναικών.
Άλλοτε ενδέχεται να μην εμφανιστεί καθόλου περίοδος επί μακρόν χρονικό διάστημα (αμηνόρροια), άλλοτε μπορεί η περίοδος της γυναίκας να παρουσιαστεί σε διάστημα μεγαλύτερο των 35 ημερών από την προηγούμενη (αραιομηνόρροια), ενώ σε άλλες περιπτώσεις η περίοδος μπορεί να εμφανιστεί πριν από την 21η ημέρα του κύκλου (συχνομηνόρροια).
Βέβαια, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι έμμηνοι κύκλοι να είναι κανονικοί και σταθεροί ακόμη και σε γυναίκες με Ανωοθυλακιορρηξία, αν και κάτι συμβαίνει σπανιότερα. Ανωοθυλακιορρηξία επίσης μπορεί να παρουσιαστεί κατά την εμμηναρχή, την εμμηνόπαυση, την εγκυμοσύνη και τη λοχεία.
Τα βασικότερα αίτια Ανωοθυλακιορρηξίας
Η απότομη απώλεια ή αύξηση του σωματικού και το έντονο άγχος αποτελούν παράγοντες που ενοχοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για την πρόκληση Ανωοθυλακιορρηξίας.
Στην έλλειψη ωο(θυλακιο)ρρηξίας μπορεί να εμπλέκονται δυσλειτουργίες του υποθαλάμου, της υπόφυσης ή των ωοθηκών. Η πρωτοπαθής και δευτεροπαθής αμηνόρροια, για την οποία ευθύνονται ασθένειες ή βλάβες του υποθαλάμου, της υπόφυσης, των ωοθηκών ή γενετικές παθήσεις, μπορεί επίσης να οδηγήσουν στην πρόκληση Ανωοθυλακιορρηξίας.
Επιπλέον παράμετροι στις οποίες μπορεί να οφείλεται η απουσία ωο(θυλακιο)ρρηξίας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια (P.O.I.).
- Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (P.C.O.s).
- Λοιπές ορμονικές διαταραχές, όπως ο Υποθυρεοειδισμός και η Υπερπρολακτιναιμία.
- Η Παχυσαρκία, καθώς και η Νευρογενής Ανορεξία.
- Η υπερβολική δραστηριότητα σωματική άσκηση (πρωταθλητισμός) και το έντονο stress.
- Χρόνια νοσήματα, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης και ο Καρκίνος.
- Ορισμένα φάρμακα, κυρίως τα χημειοθεραπευτικά, και οι ναρκωτικές ουσίες, όπως η κοκαΐνη.