Ενδομητρίωση
Η Ενδομητρίωση είναι ένα Χρόνιο, πολυπαραγοντικό και αμιγώς Οιστρογονο-εξαρτώμενο Νόσημα (Bulun et al., 1994; Noble et al., 1996; Noble et al., 1997; Andersson and Moghrabi, 1997; Zeitoun et al., 1998). Η Ορμονική Ανισορροπία είναι το κύριο και μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό όλων των γυναικών με Ενδομητρίωση.
Γονιδιακές μελέτες, που έχουν βασιστεί στην έκφραση των οιστρογονικών υποδοχέων στις ενδομητριωσικές βλάβες, έχουν δείξει ότι οι πολυμορφισμοί στο γονίδιο των οιστρογόνων συσχετίζονται με μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης ενδομητρίωσης (Georgiou et al., 1999; Kitawaki et al.,2001; Kim et al., 2005; Wang et al., 2004; Renner et al., 2006; Nisolle et al., 1997; Luisi et al., 2006).
Διάγνωση της Ενδομητρίωσης και Θεραπεία:
- Ιατρική Ακριβείας
- Χωρίς αντισυλληπτικά και Συνθετικές Ορμόνες
- Εξειδικευμένες Εξετάσεις
- Εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας
Η Ενδομητρίωση προσβάλλει το 10% του γυναικείου πληθυσμού. Πρόκειται για μια εξελισσόμενη και προοδευτική νόσο, κατά την οποία ο ενδομητρικός ιστός, που καλύπτει την εσωτερική κοιλότητα της μήτρας, αναπτύσσεται και σε άλλες περιοχές (έκτοπα), κατά κύριο λόγο στις ωοθήκες, στην οπίσθια επιφάνεια της ουροδόχου κύστης, στον τράχηλο, στη σκωληκοειδή απόφυση, στο έντερο, στην περιοχή της ελάσσονος πυέλου, αλλά και στο τοίχωμα της περιτοναϊκής κοιλότητας.
Έχουν, μάλιστα, αναφερθεί εστίες Ενδομητρίωσης στον κόλπο, στον ομφαλό, καθώς και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως είναι ο θώρακας, η περικαρδιακή κοιλότητα και ο οφθαλμός.
Αυτό που συμβαίνει, με πιο απλά λόγια, στις γυναίκες που πάσχουν από Ενδομητρίωση είναι ότι τα κύτταρα του εσωτερικού βλεννογόνου της μήτρας «μεταναστεύουν» σε άλλα σημεία του σώματος. Τα κύτταρα αυτά όμως, στη συνέχεια, εξακολουθούν να συμπεριφέρονται όπως είναι η γενετική τους δομή.
Κάνουν δηλαδή «τη δουλειά τους» και παράγουν το αίμα της περιόδου, έκτοπα, σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος εντοπίζονται, σαν να βρίσκονταν στην κανονική τους θέση, στο ενδομήτριο. Έτσι, εγκλωβίζεται ποσότητα αίματος, δημιουργώντας Χρόνια φλεγμονή, πόνο, Υπογονιμότητα και βαριές περιόδους.
Η Ενδομητρίωση είναι μία συνηθισμένη πάθηση, που πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες ηλικίας από 20 έως 45 ετών. Ο μηχανισμός, ωστόσο, που πυροδοτεί την Ενδομητρίωση δεν είναι ακόμη πλήρως σαφής. Αποτελεί, μάλιστα, το μεγαλύτερο μυστήριο της σύγχρονης Γυναικολογίας.