Αμηνόρροια

Είναι γνωστό ότι η έμμηνος ρύση (περίοδος) δεν εμφανίζεται πάντοτε ομαλά. Όλες σχεδόν οι γυναίκες, σε κάποια φάση της ζωής τους, έρχονται αντιμέτωπες με προβλήματα που σχετίζονται με την περίοδό τους.

 

Διάγνωση της Αμηνόρροιας και Θεραπεία:

 

  • Ιατρική Ακριβείας
  • Χωρίς αντισυλληπτικά και Συνθετικές Ορμόνες
  • Εξειδικευμένες Εξετάσεις
  • Εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας

 

Έχει υπολογιστεί μάλιστα ότι τουλάχιστον το 30% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας βιώνει κάποια στιγμή διαταραχές περιόδου, οι οποίες εκδηλώνονται με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα, αλλά και μορφές. Τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιάζονται είτε μόνα τους, είτε να συνυπάρχουν.

 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που υποδηλώνει την ύπαρξη διαταραχών στην έμμηνο ρύση είναι και η αμηνόρροια. Ως αμηνόρροια ορίζεται η απουσία τριών ή περισσότερων περιόδων, χωρίς να συντρέχει λόγος εγκυμοσύνης, θηλασμού ή κλιμακτηρίου. Η αμηνόρροια δεν είναι σύμπτωμα, αλλά νόσος, παθολογική κατάσταση και διακρίνεται σε δύο τύπους, ανάλογα με την υποκείμενη αιτιολογία.

 

Όταν σε ένα έφηβο κορίτσι δεν έχει εμφανιστεί καθόλου περίοδος έως την ηλικία των 16 ετών, τότε το κορίτσι αυτό πάσχει από πρωτοπαθή αμηνόρροια. Η δευτεροπαθής αμηνόρροια εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα και χαρακτηρίζεται από παροδική ή μόνιμη απουσία της εμμήνου ρύσεως, σε γυναίκα η οποία στο παρελθόν είχε κανονικά περιόδους.

αμηνόρροια

 

Οι πιθανές αιτίες της Αμηνόρροιας

 

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους αίτια που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της Αμηνόρροιας. Ο βασικότερος, βέβαια, παράγοντας στον οποίο οφείλεται τόσο η πρωτοπαθής όσο και η δευτεροπαθής αμηνόρροια, είναι οι ορμονικές ανισορροπίες.

 

Για την πρωτοπαθή αμηνόρροια, είναι πιθανόν να ευθύνεται κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία, ο άτρητος παρθενικός υμένας ή, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η συγγενής έλλειψη μήτρας.

 

Η δευτεροπαθής αμηνόρροια μπορεί να οφείλεται σε πολλαπλά αίτια, στα οποία συνήθως συγκαταλέγονται τα εξής:

 

  • Διαταραχές του ορμονικού συστήματος
  • Έντονο άγχος ή κατάθλιψη
  • Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα
  • Διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία, καταστάσεις που προκαλούνται από την εξαντλητική δίαιτα
  • Υπερβολική αύξηση ή απότομη απώλεια του σωματικού βάρους
  • Υπερβολική σωματική δραστηριότητα (π.χ. αθλητές, μπαλαρίνες).
  • Η χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά).
  • Η διακοπή της λήψης αντισυλληπτικών φαρμάκων σε γυναίκες που έκαναν χρήση των φαρμάκων αυτών. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η αμηνόρροια μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 3 μήνες, όμως έχουν αναφερθεί και περιστατικά καθυστέρησης 6 μηνών ή και ενός έτους.
  • Οργανικές καταστάσεις, όπως το Σύνδρομο Πολυκυστικών ωοθηκών (P.C.O.), η ύπαρξη όγκων στις ωοθήκες, η πρόωρη εμμηνόπαυση (P.O.I.) και η αφαίρεση της μήτρας.
  • Βλάβες ή όγκοι της υπόφυσης, όπως το προλακτίνωμα
  • Χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες

 

Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι όλες οι προαναφερθείσες αιτίες οδηγούν σε Ορμονικές Ανισορροπίες, οι οποίες ευθύνονται για την τελική εμφάνιση της Αμηνόρροιας. Οι Ορμόνες της γυναίκας, με την ύπαρξη ή την ανυπαρξία τους, με την επιθυμητή ή ανεπιθύμητη ποσοτική τους παρουσία, με την ισορροπία ή ανισορροπία τους, είναι αυτές που καθορίζουν εάν θα έχει ομαλή ή ανώμαλη περίοδο.

 

Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η περίοδος διακόπτεται φυσιολογικά, επιθυμητά και αναμενόμενα, δίχως αυτό να υποδηλώνει κάτι παθολογικό, όπως στην εγκυμοσύνη, μερικούς μήνες μετά τον τοκετό και τη χρονική φάση του θηλασμού.

Οι επιπτώσεις της Αμηνόρροιας

 

Ο φυσιολογικός έμμηνος κύκλος των γυναικών είναι απαραίτητη προϋπόθεση τόσο σωματικής όσο και ψυχικής υγείας. Η παρατεταμένη και μακρόχρονη αμηνόρροια είναι μία παθολογική κατάσταση που χρήζει άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης, καθώς μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη συνολική υγεία της γυναίκας. Λόγου χάρη, ενδέχεται να προκαλέσει στειρότητα, οστεοπόρωση, ενώ ταυτόχρονα επιτείνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου.

 

Οι ανωμαλίες του κύκλου της περιόδου επηρεάζουν αρνητικά και την ψυχολογία των γυναικών, γεγονός που εξηγείται από τη λειτουργία των ορμονών που εκκρίνονται (οιστρογόνα, προγεστερόνη, τεστοστερόνη), κατά τη διάρκεια της περιόδου της γυναίκας. Χάρη στη δράση των ορμονών αυτών, ρυθμίζεται η λειτουργία όλων των υπολοίπων συστημάτων του οργανισμού της.

 

Μία γυναίκα που δεν έχει περίοδο αναρωτιέται διαρκώς για το τι φταίει και ανησυχεί ιδιαίτερα. Δεν αισθάνεται γυναίκα, αφού δεν εκκρίνονται σωστά οι ορμόνες της. Όχι μόνο μειώνεται η σεξουαλική της διάθεση, αλλά νιώθει και υπογόνιμη, διότι, όταν δεν πραγματοποιείται ωορρηξία, η γυναίκα εμφανίζει και  Υπογονιμότητα.

 

Η Αμηνόρροια, λοιπόν, δεν είναι απλό πρόβλημα, το οποίο θα αποκατασταθεί από μόνο του σταδιακά, όπως πιστεύουν ορισμένες γυναίκες. Είναι μία κατάσταση που έχει ισχυρό οργανικό αλλά και ψυχολογικό αντίκτυπο.

Η διάγνωση της Αμηνόρροιας

 

Καταρχάς, είναι σημαντικό να αποκλειστεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης, προτού προβούμε στη διεξαγωγή κάθε άλλης εξέτασης. Εάν, λοιπόν, αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης, μπορεί να διενεργηθεί η περαιτέρω διαδικασία διαφορικής διάγνωσης, της αιτίας της αμηνόρροιας.

 

Αρχικά, λαμβάνεται ένα πλήρες και εκτενές ιατρικό ιστορικό, στο οποίο καταγράφονται και οι διατροφικές συνήθειες των γυναικών, ο βαθμός της σωματικής άσκησης, καθώς και η τυχόν λήψη φαρμάκων. Κατόπιν, με τη βοήθεια του ενδελεχούς ελέγχου εργαστηριακών ευρημάτων από σάλιο, ούρα, αίμα, αλλά και των απεικονιστικών εξετάσεων, τίθεται η ακριβής διάγνωση και εντοπίζεται κάθε ανεπάρκεια και ανισορροπία στον οργανισμό.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της Αμηνόρροιας μέσω Φυσικής Ορμονικής αποκατάστασης

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της αμηνόρροιας, αποτελεί η διερεύνηση και ανίχνευση των πραγματικών αιτιών που την προκάλεσαν.  Βάσει του συνόλου των διαγνωστικών ευρημάτων, παρέχεται στη γυναίκα το κατάλληλο εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, το οποίο καθορίζεται με γνώμονα πολλαπλές παραμέτρους, όπως η ηλικία, η συνολική κατάσταση της υγείας της ασθενούς και η υποκείμενη αιτία του προβλήματος.

 

Έχει διαπιστωθεί, ότι πολλές γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, εμφανίζουν ορμονικές ανισορροπίες. Οι ανισορροπίες των ορμονικών σχέσεων, λειτουργούν ως προθάλαμος μίας σωρείας προβλημάτων, όπως είναι η αμηνόρροια. Η ορμονική Αποκατάσταση μπορεί να επιτευχθεί σε οποιαδήποτε χρονική φάση της ζωής μας και μάλιστα με απολύτως φυσικό τρόπο. Δίχως να χρειαστεί να προηγηθούν επεμβατικές μέθοδοι και χωρίς τη χορήγηση αντισυλληπτικών ή λοιπών Συνθετικών Ορμονών.

 

Ο Ιατρός μπορεί να υποδείξει έναν πλήρως φυσικό και εξατομικευμένο τρόπο επαναφοράς της Ορμονικής Ισορροπίας κάθε οργανισμού, μέσω της χορήγησης Φυσικών «Βιομιμητικών» ορμονών. Με τη χορήγηση των ορμονών αυτών, μπορεί αφενός να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αμηνόρροια κι αφετέρου να ρυθμιστούν πλήρως τα επιθυμητά επίπεδα των ορμονών μας, «αγγίζοντας» μάλιστα τα βέλτιστα. Τα επίπεδα των ορμονών, δηλαδή, δεν φτάνουν απλώς στα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά στα καλύτερα δυνατά.

Για να ρυθμίσετε τον κύκλο σας.

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού