HPV

Η μόλυνση από τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων (HPV) αποτελεί ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, παγκόσμιας εμβέλειας, που πλήττει ειδικότερα το γυναικείο φύλο. Η πιθανότητα που έχει μια νέα γυναίκα, κατά τη διάρκεια της ζωής της, να προσβληθεί από κάποιον από τους ιούς HPV ανέρχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% διεθνώς.

Διάγνωση της HPV Λοίμωξης και Θεραπεία:

 

  • Ιατρική Ακριβείας
  • Χωρίς αντισυλληπτικά και Συνθετικές Ορμόνες
  • Εξειδικευμένες Εξετάσεις
  • Εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας

 

Η HPV λοίμωξη, μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως σιωπηλή επιδημία, λόγω του ότι έχει διαδοθεί, πλέον, ευρέως στον πληθυσμό, όμως δεν εκδηλώνεται πάντοτε με συγκεκριμένα κλινικά σημεία και συμπτώματα.

Σημεία εμφάνισης του Ιού HPV

 

Περίπου 45+ διαφορετικοί γονότυποι HPV προσβάλλουν εκλεκτικά τον τράχηλο, τον κόλπο, το αιδοίο και τον πρωκτό, ενώ σπανιότερα ενδέχεται να μολύνουν και άλλες ανατομικές περιοχές. Οι τύποι ιών HPV που μολύνουν τα γεννητικά όργανα μεταδίδονται κυρίως κατά τη σεξουαλική επαφή, αλλά και μέσω της δερματικής επαφής.

Οι τύποι των Ιών HPV

 

Έχουν περιγραφεί έως σήμερα περισσότεροι από 150 διαφορετικοί τύποι ιών HPV οι οποίοι κατατάσσονται σε χαμηλού κινδύνου HPV (Low Risk) και σε υψηλού κινδύνου HPV (High Risk) . Οι υψηλού κινδύνου γονότυποι HPV είναι 15 τύποι.

 

Οι συγκεκριμένοι τύποι έχουν χαρακτηριστεί ως ογκογόνοι και μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου, κατά κύριο λόγο στον τράχηλο της μήτρας, αλλά και σε άλλα σημεία του ανθρώπινου σώματος, όπως είναι το αιδοίο, ο πρωκτός και η στοματοφαρυγγική κοιλότητα.

 

Σε ποσοστό άνω του 10% των νέων ηλικιακά γυναικών και περίπου στο 10%-20% των γυναικών που έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 30 ετών, είναι αδύνατον να κατασταλεί από το ανοσοποιητικό τους σύστημα η μόλυνση από τους ογκογόνους HPV. Η συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών διατρέχει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκίνων στο μέλλον.

Κονδυλώματα και HPV

 

Τα κονδυλώματα αποτελούν ένα αρκετά συχνά εμφανιζόμενο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, που οφείλεται σε στελέχη του ιού HPV. Ο ιός που το προκαλεί εισέρχεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους, μέσω μικρών αμυχών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι οποίες αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Σημεία εμφάνισης και Κλινικά χαρακτηριστικά των Κονδυλωμάτων

 

Αν τα κονδυλώματα είναι οξυτενή, εμφανίζονται ως μικρά ογκίδια ή προεξοχές του δέρματος που πολλές φορές είναι παρόμοια με μικρά σπυράκια ή ελιές και συνήθως έχουν τη μορφή κουνουπιδιού. Το χρώμα τους μπορεί να είναι λευκό, ροζ ή ίδιο με το χρώμα του δέρματος.

 

Στη γυναίκα, παρουσιάζονται στον κόλπο, στο αιδοίο, στο εφήβαιο, καθώς και στην περιπρωκτική, περινεϊκή και βουβωνική χώρα. Αν μεταδοθούν με το στοματικό έρωτα, υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν στην εσωτερική πλευρά του άνω και κάτω χείλους, στη γλώσσα, στο φάρυγγα και στον ουρανίσκο.

 

Ενίοτε, μπορεί να επιφέρουν κνησμό, δυσφορία και πόνο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σχετίζονται με την εμφάνιση Διαταραχών στην περίοδο.

Διαγνωστικές μέθοδοι

 

Συνήθως, ο καρκίνος έπεται των προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας (CIN 2-3 ή HG-SIL), των οποίων η ανίχνευση μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια του Test Pap υγρής κυτταρολογίας, του HPV-DNA-Typing  και της κολποσκόπησης ή καλύτερα της Ψηφιακής Κολποσκόπησης και ακολούθως, ανάλογα με τα διαγνωστικά ευρήματα, μπορούν να αφαιρεθούν.

 

Κολποσκόπηση



Η Κολποσκόπηση αποτελεί μία διαγνωστική μέθοδο, μέσω της οποίας ο γυναικολόγος διερευνά τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, τον τράχηλο της μήτρας και τον κόλπο, με τη βοήθεια του κολποσκοπίου, ενός ειδικού και εξειδικευμένου ιατρικού διοπτρικού μικροσκοπίου.

 

Η διενέργεια της Κολποσκόπησης συστήνεται σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται να αξιολογηθεί ένα test Pap, όταν έχει ανευρεθεί σε αυτό κάποιο παθολογικό εύρημα. Πρόκειται για μία διαγνωστική μέθοδο μείζονος σημασίας, διότι μέσω αυτής μπορεί να ανιχνευθεί ο καρκίνος του τραχήλου σε πολύ αρχικό στάδιο, καθώς επίσης και κάθε είδους φλεγμονή του κόλπου και του τραχήλου που οφείλεται σε ιούς H.P.V.

 

Ψηφιακή Κολποσκόπηση DYSIS

 

Η Ψηφιακή Κολποσκόπηση αποτελεί την πρώτη ιατρική συσκευή που κάνει χρήση της Επαναστατικής Απεικονιστικής Τεχνολογίας (Dynamic Spectral Imaging Technology in Colposcopy), η οποία προάγει τη διαγνωστική ακρίβεια της εξέτασης, καθώς προσφέρει υψηλής ευκρίνειας απεικονίσεις για το θεράποντα ιατρό.

 

Χιλιάδες ζωές σώζονται καθημερινά με τη νέα αυτή μέθοδο της Ψηφιακής κολποσκόπησης, καθώς πλέον δεν παραλείπεται από τις γυναίκες ο ανώδυνος και γρήγορος κολποσκοπικός τους έλεγχος. Ο συνολικός χρόνος που η γυναίκα κάθεται στο γυναικολογικό κρεβάτι (Boom) δεν υπερβαίνει τα πέντε λεπτά, ενώ πρόκειται για μία μη επεμβατική διαγνωστική μέθοδο, που διενεργείται πολύ εύκολα.

 

Με τη βοήθεια της Ψηφιακής κολποσκόπησης, ανιχνεύεται, με υψηλή ακρίβεια και αξιοπιστία, κατά μέσο όρο παγκοσμίως το 88% των υψηλόβαθμων βλαβών του τραχήλου της γυναίκας, σε αντίθεση με το ποσοστό ανίχνευσης της Κλασικής κολποσκόπησης, το οποίο δεν ξεπερνάει το 55%.

 

Στην Ψηφιακή κολποσκόπηση, μέσα από τη διαδικασία συστηματοποίησης των απεικονίσεων (ψηφιακός χάρτης της περιοχής του Τραχήλου), ο εκάστοτε ιατρός έχει την ευχέρεια να συγκρίνει οποιεσδήποτε μεταβολές προκύπτουν από εξέταση σε εξέταση. Η προσοχή του μετατοπίζεται εύκολα στις τυχόν διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στον τράχηλο της μήτρας και, μάλιστα, με πλήρη ακρίβεια (αυτοματοποιημένη σύγκριση πριν και μετά).

 

Αν τα ευρήματα που προκύψουν είναι φυσιολογικά, τότε χρειάζεται να επαναληφθεί ο κολποσκοπικός έλεγχος μέσα στα επόμενα 2 με 3 έτη κι όχι εντός του επόμενου έτους, όπως γίνεται με την Κλασική κολποσκόπηση.

 

Από την άλλη, εάν εντοπιστούν αλλοιώσεις, οι εξετάσεις που βοηθούν είναι το test Pap, το test Pap Υγρής Κυτταρολογίας, η εξέταση HPV– DNA typing, η αφαίρεση της ζώνης μετάπλασης, η απόξεση ενδοτραχηλικού σωλήνα και η απόξεση ενδομητρίου.

 

Test Pap

 

Το Test Pap αποτελεί μία μέθοδο δευτερογενούς πρόληψης, η οποία συντείνει στην ανίχνευση ενδεχόμενων βλαβών του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για μία απλή εξέταση κατά την οποία χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά και βασίζεται στη συλλογή από το γιατρό κολπικού και τραχηλικού επιχρίσματος (φιλμ κυττάρων), μέσω μίας ειδικής σπάτουλας, τα οποία αποστέλλονται για κυτταρολογική μελέτη. Η διεξαγωγή της εξέτασης επαναλαμβάνεται ανά έτος, εκτός αν κριθεί από το γιατρό ότι  πρέπει να γίνει σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Thin Prep

 

Το «Thin Prep» ή «η κυτταρολογία υγρής φάσης» αποτελεί στην ουσία την εξέλιξη του κλασσικού test pap. Πρόκειται για μία διαγνωστική μέθοδο όπου μελετώνται ξεχωριστά τα κύτταρα που λαμβάνονται από τον τράχηλο της μήτρας. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η αξιοπιστία του αποτελέσματος, καθώς παρατηρείται μεγαλύτερη εξειδίκευση κι ευαισθησία στην ανεύρεση των H.P.V. λοιμώξεων.

 

Ο πιο σύγχρονος συνδυασμός εξετάσεων, που αποκλείει οποιοδήποτε ενδεχόμενο εσφαλμένης ή ελλιπούς διάγνωσης, είναι το test pap υγρής κυτταρολογίας (τύπου Thin Prep) και η Ψηφιακή Κολποσκόπηση, οι οποίες μπορούν να διενεργηθούν στην ίδια επίσκεψη.

 

HPV DNA test

 

Σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποια αλλοίωση από ιούς HPV, προστίθεται στο γυναικολογικό έλεγχο το HPV DNA test, το οποίο χαρακτηρίζεται από αυξημένη ευαισθησία στην ανίχνευση υψηλόβαθμων αλλοιώσεων – βλαβών από ιούς H.P.V. της τάξεως του 93-96% και προσδιορίζει το αν υπάρχει στον τράχηλο της μήτρας DNA από 13 τύπους ογκογόνων HPV.

 

PCR

 

Η PCR, μάλιστα, αποτελεί μία ακόμη διαγνωστική μέθοδο με τη βοήθεια της οποίας μπορεί να εντοπιστεί συγκεκριμένος τύπος ή τύποι HPV που περιέχονται στο δείγμα.

Η σπουδαιότητα της σωστής Θεραπευτικής αντιμετώπισης και Εκρίζωσης του Ιού HPV από τον οργανισμό

 

Μόνο μέσω της πλήρους αντιμετώπισης όλων των αλλοιώσεων και βλαβών, που μπορεί να προκαλέσει ο ιός HPV, εγγυάται η αποφυγή της πιθανότητας εμφάνισης υποτροπής καθώς και η εξάλειψη του κινδύνου μετάδοσης του ιού είτε στη γύρω περιοχή του σώματος του ασθενούς στον ερωτικό σύντροφο.

 

Αρχικά, η θεραπεία στην περίπτωση των κονδυλωμάτων βασίζεται στην αφαίρεση τους. Εντούτοις, η εξάχνωση των οξυτενών κονδυλωμάτων δεν αποσκοπεί στην εκρίζωση της λοίμωξης του HPV από τον οργανισμό, διότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

 

Ο ιός HPV παραμένει στο σώμα και ενδέχεται να υποτροπιάσει. Γι’ αυτό, στη συνέχεια κρίνεται επιτακτική η ανάγκη εξάλειψης των κυτταρικών αλλοιώσεων που έχει επιφέρει ο ιός HPV, ώστε να σταματήσει η εξάπλωσή του στις γειτονικές περιοχές και η ανάπτυξη νέων βλαβών.

 

Κύρια προτεραιότητα, λοιπόν, είναι και η διασφάλιση της γενικότερης καλής υγείας της γεννητικής περιοχής. Αυτή επιτυγχάνεται μέσω του Thin Prep pap test) και της εξάλειψης πιθανών μικροβίων, βακτηρίων, μυκήτων, πρωτόζωων και γενικά λοιπών μικροοργανισμών που μπορεί να συνυπάρχουν στην περιοχή και επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα της ασθενούς.

 

Η βελτιστοποίηση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος αποβλέπει στην αποφυγή επαναμόλυνσης στο εγγύς μέλλον. Για αυτόν το λόγο, προτείνονται διαγνωστικές εξετάσεις τύπου Bio 4h. Επιπλέον, κρίνεται απαραίτητος και ο έλεγχος του σεξουαλικού συντρόφου, με σκοπό τη διακοπή του φαύλου κύκλου των επαναλοιμώξεων στο ζευγάρι.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

 

Η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος κάθε ασθενούς, η οποία μπορεί να συστηθεί ακόμη και όταν υπάρχει υποψία μόλυνσης, επιτυγχάνεται με τη χορήγηση μείγματος (blend) μικροθρεπτικών συστατικών που στοχεύει στην άμεση ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού. Ο γιατρός συμβουλεύει την ασθενή κατάλληλα, ώστε να είναι σε θέση η ίδια να εντοπίσει τυχόν επανεμφάνιση των συμπτωμάτων (αυτοεξέταση).

Επανεξέταση

 

Προληπτικά, διεξάγεται κλινική εξέταση ανά διάστημα ενός μηνός. Για την περίπτωση υποτροπής των κονδυλωμάτων, απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις στο εσωτερικό των οργάνων (ουρηθροσκόπηση, κολποσκόπηση, πρωκτοσκόπηση), με σκοπό την ανίχνευση του συνόλου των αλλοιώσεων.

 

Οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον ιό HPV καλό είναι να προβαίνουν στην επανάληψη εξετάσεων, όπως το test Pap, ανά τρεις έως έξι μήνες μετά την αρχική θεραπεία, προκειμένου να παρακολουθούνται τυχόν αλλαγές στον τράχηλο.

 

Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία μπορεί να κριθεί ολοκληρωμένη μετά το πέρας 8 μηνών, χωρίς υποτροπή και ανάπτυξη νέων αλλοιώσεων, βάσει πρωτοκόλλου.

Εμβόλιο HPV

 

Το εμβόλιο αποτελεί εξίσου με τις παραπάνω διαγνωστικές μεθόδους ένα μέσον πρόληψης της HPV λοίμωξης. Ο εμβολιασμός ενδείκνυται για τις ηλικίες από 9 έως 15 ετών, όπου οι περισσότεροι έφηβοι δεν έχουν ακόμη δραστηριοποιηθεί σεξουαλικά. Συνεπώς, παρέχεται το μέγιστο της προστασίας του εμβολίου, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται καλύτερη αντισωματική απάντηση.

 

Εντούτοις, συστήνεται και στις γυναίκες ηλικίας 15-26 ετών, οι οποίες παρά το ότι ενδεχομένως είναι σεξουαλικά ενεργές, μπορεί να μην έχουν ήδη μολυνθεί από τους τύπους HPV που προστατεύει το εμβόλιο.

 

Αξίζει να τονιστεί ότι το εμβόλιο δε θωρακίζει πλήρως τον οργανισμό μας από όλους τους ογκογόνους τύπους του HPV. Έτσι, υφίσταται ακόμη η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου από άλλους ογκογόνους ιούς για τους οποίους δεν προσφέρεται προστασία. Συνεπώς, είναι απαραίτητη η τακτική παρακολούθηση των γυναικών που έχουν εμβολιαστεί ακόμη και μετά τον εμβολιασμό.

 

Για να ρυθμίσετε τον κύκλο σας.

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού