Ινοκυστική Μαστοπάθεια

Η ινοκυστική μαστοπάθεια είναι μία πάθηση του μαστού που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στις γυναίκες ηλικίας 30-50 ετών. Στο μαστό, υπάρχουν λίγα ή πολλά μικρά ογκίδια (οζίδια), τα οποία αποτελούν περιοχές αυξημένων ινώσεων, καθώς και μικρών ή μεγάλων κύστεων, εξ’ ου και η ονομασία «Ινοκυστική νόσος». Πρόκειται για μία πολύ συνήθη καλοήθη κατάσταση που είναι γνωστή και ως κυστική νόσος, χρόνια κυστική μαστίτιδα ή δυσπλασία μαστών.

 

Διάγνωση της Ινοκυστικής Μαστοπάθειας και Θεραπεία:

 

  • Ιατρική Ακριβείας
  • Χωρίς αντισυλληπτικά και Συνθετικές Ορμόνες
  • Εξειδικευμένες Εξετάσεις
  • Εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας

 

 

Η Ινοκυστική Μαστοπάθεια δεν συγκαταλέγεται στα νοσήματα, αλλά αποτελεί μία αναμενόμενη παραλλαγή, η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται σε άμεση αλληλεπίδραση με τις ορμόνες μας. Η αυξημένη δραστηριότητα των ορμονών, που συντελείται στο σώμα μας κάθε μήνα, επιδρά και στους μαστούς, με αποτέλεσμα την ελαφρά υπερτροφία τους και τον πόνο (μαστοδυνία), λίγο πριν από την έναρξη της περιόδου.

 

Παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της είναι η κληρονομική προδιάθεση και οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου, όπως η αυξημένη κατανάλωση  καφεΐνης, αλλά και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένο λίπος. Επιπλέον, οι γυναίκες που έχουν εισέλθει στη χρονική φάση της εμμηνόπαυσης διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Ινοκυστικής Μαστοπάθειας συγκριτικά με όσες δεν βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

 

Τα συμπτώματα της Ινοκυστικής Μαστοπάθειας

 

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η Ινοκυστική Μαστοπάθεια παρουσιάζουν έξαρση στο δεύτερο μισό του κύκλου της περιόδου των γυναικών και γίνονται πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες, προτού ξεκινήσει η περίοδος. Στην πορεία, σταδιακά υποχωρούν και ο φαύλος αυτός κύκλος αρχίζει εκ νέου, καθοδηγούμενος από τις ορμονικές μεταβολές που συντελούνται κάθε μήνα στο γυναικείο σύστημα.

 

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο πόνος στους μαστούς και τα ψηλαφητά ογκίδια. Ο πόνος είναι συνήθως εντονότερος λίγο πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως και παρουσιάζεται συχνότερα στα άνω έξω τεταρτημόρια των μαστών. Τα ψηλαφητά ογκίδια δεν αποκλείεται να συνυπάρχουν ως κλινικό σύμπτωμα με την έκκριση υγρού από τις θηλές. Σε γενικές γραμμές, στους μαστούς με ινοκυστική μαστοπάθεια εμφανίζονται σημεία που έχουν πιο σκληρή σύσταση ή ανώμαλη υφή, ενώ δεν αποκλείεται να αναπτυχθούν πολλαπλές μικρές μάζες.

 

Χαρακτηριστικά, επικρατεί η αίσθηση σαν να υπάρχουν πολυάριθμες διάσπαρτες χάνδρες σε όλο το μαζικό αδένα, γεγονός που οφείλεται στη συνεχή διέγερση των ορμονών. Αυτή η διέγερση των ορμονών οδηγεί σε πάχυνση των ιστών του μαστού και αναπτύσσονται κυστικές δομές. Όλα αυτά τα κλινικά σημεία αποτελούν τις λεγόμενες μεταβολές ινοκυστικού τύπου.

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μεταβολές ινοκυστικού τύπου εντοπίζονται και στους δύο μαστούς. Συνήθως, παρατηρούνται στο άνω έξω τεταρτημόριο των μαστών, όπου οι κύστεις μπορούν να ψηλαφηθούν και γίνεται ιδιαίτερα αισθητό το όριο του μαζικού αδένα.

 

Μάλιστα, στις γυναίκες με ινοκυστική μαστοπάθεια που διανύουν τη χρονική περίοδο της προεμμηνόπαυσης,  ενδέχεται να διογκωθεί το μέγεθος των κύστεων και να βιώσουν δυσφορία, η οποία κυμαίνεται από αίσθημα «βάρους» των μαστών έως βουβό πόνο ή/και αυξημένη ευαισθησία ή ακόμη και αίσθημα καύσους. Ορισμένες νιώθουν τόσο οξύ πόνο, σε σημείο που αδυνατούν να αγγίξουν το στήθος τους.

Οι αιτίες της Ινοκυστικής Μαστοπάθειας

 

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι οι κύριες Φυλετικές ορμόνες της γυναίκας. Παράγονται από τις ωοθήκες καθ ́ όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ηλικίας. Ο τρόπος με τον οποίο οι μαστοί ανταποκρίνονται στις μηνιαίες μεταβολές των δύο αυτών ορμονών παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ή μη της Ινοκυστικής Μαστοπάθειας.

 

Κατά τη διάρκεια του κύκλου της περιόδου, το στήθος διογκώνεται, όμως στην πορεία επανέρχεται στο αρχικό του μέγεθος. Αυτό που ευθύνεται για την κυκλική αυτή μεταβολή είναι η ορμονική διέγερση των μαστών, εξαιτίας της οποίας διογκώνονται οι γαλακτοπαραγωγοί αδένες και πόροι και προκαλείται κατακράτηση υγρών.

 

Έτσι, το στήθος γίνεται οιδηματώδες (πρησμένο), επώδυνο στην ψηλάφηση, ευαίσθητο και αναπτύσσονται πολλαπλές μικρές μάζες. Γι΄ αυτό το λόγο, μετά την περίοδο, το μέγεθος των μαστών μειώνεται και δεν υπάρχει ευαισθησία ούτε πόνος, ενώ οι όγκοι δεν μπορούν πλέον να ψηλαφηθούν εύκολα.

 

Τα αίτια που προκαλούν την ινοκυστική μαστοπάθεια σχετίζονται αλληλένδετα και με τη γενετική κατασκευή του μαστού, δηλαδή με το πόση είναι η πυκνότητα του μαστού εκ γενετής. Όσο πιο πυκνό μαστό έχει μία γυναίκα, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εμφανίσει Ινοκυστική μαστοπάθεια.

Η διάγνωση της Ινοκυστικής μαστοπάθειας

 

Η Ινοκυστική Μαστοπάθεια μπορεί να διαγνωστεί μέσω της ψηλάφησης, του Υπερηχογραφήματος, της Μαστογραφίας και της Ελαστογραφίας Μαστών. Ειδικότερα, η Ελαστογραφία Μαστών αποτελεί έναν πιο εξειδικευμένο υπέρηχο που διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό έναντι της Κλασικής ή Ψηφιακής Μαστογραφίας, καθώς παρέχει υψηλή διαγνωστική ακρίβεια, χωρίς ακτινοβολία, σε αντίθεση με τη Μαστογραφία, όπου η ποσότητα ακτινοβολίας που εκπέμπεται είναι εξαιρετικά υψηλή.

 

Μπορεί, μάλιστα, να επαναλαμβάνεται ανά 6-12 μήνες, με απόλυτη ασφάλεια μαζί με το υπερηχογράφημα των γυναικών, σε αντίθεση με τη Μαστογραφία που πλέον, διεθνώς, πρέπει να πραγματοποιείται κάθε διετία. Ενδείκνυται για γυναίκες κάθε ηλικίας και φυσικά για κάθε γυναίκα άνω των 35 ετών, εν αντιθέσει με τη Μαστογραφία, η οποία πρέπει να διενεργείται, πλέον, μετά τα 45 έτη, ενώ παράλληλα συνιστάται και για έγκυες ή θηλάζουσες.

 

Παρ’ όλα αυτά, το Υπερηχογράφημα και η Ελαστογραφία Μαστών αποτελούν συμπληρωματικές εξετάσεις στις οποίες χρειάζεται να υποβληθεί η γυναίκα, με απώτερο σκοπό τη διεξαγωγή μίας ορθής και αξιόπιστης διάγνωσης και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τη Μαστογραφία ή τη μαγνητική μαστογραφία. Κάθε διαγνωστική εξέταση κατέχει τη δική της ξεχωριστή θέση στη φαρέτρα των ιατρών και ο μοναδικός σκοπός που τη διέπει έγκειται στην υγεία της κάθε ασθενούς, στην αξιόπιστη διάγνωση, έγκαιρη πρόληψη και στην ορθή παρακολούθησή της.

 

Χρειάζεται μάλιστα να επισημανθεί ότι συνιστάται, καθαρά για τυπικούς και προληπτικούς λόγους, να πραγματοποιείται κυτταρολογική εξέταση του υγρού των κύστεων, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης κακοήθων κυττάρων. Βέβαια, δεν εκδηλώνεται ποτέ καρκίνος στο κίτρινο υγρό των κύστεων.

Η Θεραπευτική αντιμετώπιση της Ινοκυστικής μαστοπάθειας

 

Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της απομάκρυνσης και εξάλειψης των παραγόντων που προκαλούν τη νόσο. Συνεπώς, συνιστάται, ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες του κύκλου της περιόδου, η αποφυγή κατανάλωσης καφέ, τσαγιού, σοκολάτας και ανθρακούχων αναψυκτικών. Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγεται η πρόσληψη τροφίμων που προκαλούν κατακράτηση υγρών, όπως τα αλλαντικά και γενικότερα οι αλμυρές τροφές.

 

Εάν ο πόνος είναι έντονος και δεν υποχωρεί, η χορήγηση αντιφλεγμονωδών αναλγητικών, η τοποθέτηση θερμών επιθεμάτων και η σωστή υποστήριξη των μαστών με ενισχυμένο στηθόδεσμο στο ιδανικό μέγεθος αποτελούν τα συνήθη «πυροσβεστικά» μέσα, για να βοηθήσουν την κατάσταση και να ανακουφίσουν τη γυναίκα.

 

Ωστόσο, κάθε γυναίκα με έντονη ενοχλητική μαστοδυνία και ινοκυστική μαστοπάθεια πρέπει να διερευνηθεί από νωρίς και μάλιστα από μικρή ηλικία. Αυτό, γιατί ο συνεχής, χρόνιος βομβαρδισμός των μαστών της από τις ίδιες τις δικές της ορμόνες (οιστρογόνα), εάν αυτές δεν είναι ισορροπημένες, από τη δεύτερη φυλετική ορμόνη των γυναικών (προγεστερόνη), μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε ανάπτυξη κακοήθειας. Όλα στον οργανισμό, πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία. Ο μαστός έχει οιστρογονικούς υποδοχείς, όπως και προγεστερινικούς. Εάν τα ενδογενή οιστρογόνα υπερτερούν σημαντικά, είτε ακόμη χειρότερα, εάν η γυναίκα επιβαρύνεται από την εξωγενή λήψη «κακών» ξενοοιστρογόνων ή αλλοοιστρογόνων (τροφές επεξεργασμένες, συντηρητικά, υδατάνθρακες, αναψυκτικά, σακχαρούχα, κ.π.ά.), τότε σαφώς κινδυνεύει μακροπρόθεσμα από κακοήθεις βλάβες των μαστών.

 

Η Μαστοδυνία (πόνος στους μαστούς) είναι ένα σύμπτωμα. Η Ινοκυστική Μαστοπάθεια, μια ιδιαίτερη σύσταση των μαστών. Κάτι ωστόσο δείχνουν αυτές οι καταστάσεις. Η επιμελής ανεύρεση των αιτίων τους, με κατάλληλες ανά περίπτωση εξετάσεις από σάλιο, αίμα, ούρα, θα μας οδηγήσουν στην απολύτως εξατομικευμένη αντιμετώπιση καλοήθων αρχικά καταστάσεων, που στο μέλλον μπορεί να εξελιχθούν δυσμενώς.

 

Η Ορμονική Αποκατάσταση και Ισορροπία μπορούν να επιτευχθούν, μέσα από εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας, σε οποιαδήποτε χρονική φάση της ζωής της γυναίκας (από 15 ετών και άνω) και μάλιστα με απολύτως φυσικό τρόπο. Χωρίς να χρειαστεί να προηγηθούν επεμβατικές μέθοδοι και χωρίς τη χορήγηση αντισυλληπτικών ή λοιπών Συνθετικών Ορμονών.

 

Ο Ιατρός θα υποδείξει έναν πλήρως φυσικό τρόπο επαναφοράς της ορμονικής ισορροπίας κάθε οργανισμού, μέσω της χορήγησης Φυσικών «Βιομιμητικών» Ορμονών, αλλά και κατάλληλων βιταμινών, αμινοξέων, ιχνοστοιχείων, μετάλλων και λοιπών μικρο και μακρο θρεπτικών συστατικών, που μπορεί να είναι απαραίτητα. Με αυτές τις μεθόδους, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά η Ινοκυστική Μαστοπάθεια και η Μαστοδυνία, αλλά και να ρυθμιστούν πλήρως τα επιθυμητά επίπεδα των ορμονών μας, «αγγίζοντας» μάλιστα τα βέλτιστα επίπεδα. Τα επίπεδα των ορμονών, δηλαδή, δε φτάνουν απλώς στα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά στα καλύτερα δυνατά, για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

 

Είναι σημαντικό να διασαφηνιστεί ότι κάθε γυναίκα ενδείκνυται να μεριμνά για τη σωστή πρόληψη και προστασία και των μαστών της, κάτι που μπορεί να επιτύχει μέσα από τη διεξαγωγή των κατάλληλων διαγνωστικών εξετάσεων (υπερηχογράφημα, ελαστογραφία μαστών, ψηφιακή μαστογραφία, μαγνητική μαστογραφία), όποτε συσταθεί από το γυναικολόγο της. Επίσης, καλό είναι να γίνεται και η αυτοεξέταση των μαστών της από την ίδια, δύο φορές ετησίως. Γενικά, η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία όλων μας.

 

Για να ρυθμίσετε τον κύκλο σας.

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού