Κλιμακτήριος

Η Κλιμακτήριος είναι μία χρονική φάση στη ζωή κάθε γυναίκα, η οποία σηματοδοτεί τη σταδιακή μείωση της παραγωγής των δύο βασικών Ορμονών της γυναίκας, των Οιστρογόνων και της Προγεστερόνης. Η βαθμιαία αυτή ελάττωση των ορμονών συνεπάγεται τον περιορισμό της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας. Όταν παύει οριστικά η εύρυθμη λειτουργία των ωοθηκών, τότε η γυναίκα μεταβαίνει στη χρονική περίοδο της Εμμηνόπαυσης.

 

Κατ’ουσίαν, η Κλιμακτήριος ορίζεται ως η μετάβαση από την απόλυτα αναπαραγωγική φάση, στην τελική μη αναπαραγωγική περίοδο της ζωής της γυναίκας, κάτι που προκύπτει ως επακόλουθο της πτώσης των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, τα ομαλά επίπεδα των οποίων συντείνουν στη γονιμότητα της γυναίκας. Χρειάζεται, βέβαια, να επισημανθεί ότι δεν εκμηδενίζεται η πιθανότητα εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της Κλιμακτηρίου, απλά μειώνεται σημαντικά.

 

Η διάρκεια της Κλιμακτηρίου ποικίλλει. Σε κάποιες γυναίκες, μπορεί να διαρκέσει μόνο για 2 έτη, ενώ άλλες δεν αποκλείεται να τις ταλανίζει και 20 χρόνια. Η Ορμονική πτώση, που λαμβάνει χώρα στο σώμα της με την πάροδο των ετών, ευθύνεται για την εμφάνιση διαφόρων σωματικών και ψυχολογικών μεταβολών και δυσάρεστων συμπτωμάτων, τα οποία επιδρούν σημαντικά στην καθημερινότητα των γυναικών και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής της.

Η ηλικία έναρξης της Κλιμακτηρίου

 

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται συνήθως η Κλιμακτήριος μπορεί να αρχίσουν να διαφαίνονται από την ηλικία των 40-50 ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πάντως, δεν αποκλείεται η Κλιμακτήριος να εμφανιστεί ακόμα και στην ηλικία των 35 ετών. Στην προκειμένη περίπτωση, η γυναίκα παρουσιάζει Πρόωρη Κλιμακτήριο, για την πρωιμότητα της οποίας ενοχοποιούνται πολλαπλοί παράγοντες, όπως τα γονίδια, η ανεπάρκεια των ωοθηκών ή/και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Κλιμακτήριος και Διαταραχές Εμμήνου Ρύσεως

 

Η μη σωστή παραγωγή των ορμονών της γυναίκας συνεπάγεται την πρόκληση πολλαπλών διαταραχών και ανισορροπιών σε όλα τα οργανικά της συστήματα. Αυτού του είδους οι διαταραχές διενεργούνται σε κυτταρικό επίπεδο, δίχως ωστόσο να καθίστανται άμεσα αντιληπτές από τις γυναίκες.

 

Εξακολουθούν όμως να εξελίσσονται στον ανθρώπινο οργανισμό για χρόνια, καθ’ όλη τη διάρκεια της Κλιμακτηρίου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μίας σωρείας προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ανισορροπιών του έμμηνου κύκλου.

 

Περίπου το 90% των γυναικών που διανύουν τη χρονική φάση της Κλιμακτηρίου παρουσιάζουν διακυμάνσεις ως προς την έναρξη, την ένταση, τη διάρκεια, τη συχνότητα και την ποσότητα του αποβαλλόμενου αίματος.

 

Κατά τη διάρκεια της Κλιμακτηρίου, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο αραίωσης των έμμηνων κύκλων και κατά συνέπεια καθυστέρησης της περιόδου των γυναικών. Μπορεί, δηλαδή, η έμμηνος ρύση να καθυστερήσει από 10 έως και 20 ημέρες, Μάλιστα, δεν αποκλείεται η γυναίκα να ταλαιπωρείται από συχνομηνόρροια, δηλαδή η περίοδος της να έρχεται πριν από την 26η μέρα του κύκλου. Η έμμηνος ρύση επίσης μπορεί να εκδηλωθεί παρατεταμένα και να χαρακτηρίζεται από αυξημένη διάρκεια.

 

Επιπλέον, ενδέχεται η γυναίκα να εμφανίσει περίοδο δύο φορές κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα ή και να προκληθεί πλήρης απουσία περιόδου (αμηνόρροια). Διαταραχές παρατηρούνται και στην ποσότητα του αίματος, η οποία μπορεί να έντονη για 2 ημέρες, σε σημείο που να προκαλείται αιμορραγία και στην πορεία να σταματά. Ενίοτε, ενδέχεται η ροή του αίματος να είναι πολύ έντονη για 5- 7 ημέρες, με συνυπάρχοντα πήγματα αίματος.

 

Μάλιστα, κάποιες γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα που προσιδιάζουν στους πόνους της περιόδου, όπως φούσκωμα και πρήξιμο στο στήθος. Σε αρκετές περιπτώσεις, παρουσιάζονται τα λεγόμενα καφετί υγρά αντί της περιόδου (πλασματική περίοδος).

 

Ο σταδιακός περιορισμός της συχνότητας της εμμήνου ρύσεως επενεργεί στην αναπαραγωγική ικανότητα και στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας, η οποία έχει ελλιπή αυτοπεποίθηση και μειωμένη αυτοεκτίμηση, αισθάνεται ότι μεγαλώνει και απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τον σύντροφο της.

Επιπλέον συμπτώματα της Κλιμακτηρίου

 

Διάφορες πτυχές της ζωής της γυναίκας, όπως ο ύπνος, η σεξουαλική επιθυμία, τα συναισθήματα της, η συχνότητα του κύκλου της, το σωματικό της βάρος, συνδέονται άρρηκτα με τις ορμόνες της. Επομένως, η πτώση των ορμονών που συντελείται σταδιακά επενεργεί στην εκδήλωση δυσάρεστων συμπτωμάτων που αφορούν σε οποιαδήποτε πτυχή της καθημερινότητας της. Στα κυριότερα εξ αυτών συγκαταλέγονται τα εξής:

  • Εξάψεις, εφίδρωση και αίσθημα ταχυκαρδίας
  • Αύξηση του Σωματικού Βάρους και ειδικότερα συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς
  • Εναλλαγές στην ψυχολογία και διαταραχές συναισθήματος, ως απόρροια της πτώσης των οιστρογόνων. Κυκλοθυμία, ευερεθιστότητα, άγχος και εκνευρισμός καταβάλλουν τις γυναίκες.
  • Διαταραχές του ύπνου (αϋπνίες, υπνηλία)
  • Αίσθηση κόπωσης και εξάντλησης. Η ανισορροπία στα επίπεδα της Προγεστερόνης και των Οιστρογόνων οδηγεί στην αύξηση της έκκρισης αδρεναλίνης από τα επινεφρίδια, με αποτέλεσμα την έλλειψη ενέργειας.
  • Ξηρότητα Κόλπου και συχνοουρία
  • Αύξηση της Αρτηριακής Πίεσης
  • Απώλεια μνήμης και δυσχέρεια στη συγκέντρωση

Η Θεραπευτική αντιμετώπιση της Κλιμακτηρίου με Φυσικές «Βιομιμητικές» Ορμόνες

 

Η πτώση των ορμονών αποτελεί μία κατάσταση που εμφανίζεται αναπόφευκτα σε όλους μας. Εντούτοις, οι μεγάλες αποκλίσεις, ανεπάρκειες και ανισορροπίες των ορμονών υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής κάποιων γυναικών και παρεμποδίζουν την καθημερινότητά τους.

 

Μέσω της χορήγησης Φυσικών (Βιομιμητικών) Ορμονών, είμαστε σε θέση να επιτύχουμε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών, κατά τη διάρκεια της Κλιμακτηρίου. Πρόκειται για ορμόνες που έχουν πανομοιότυπη μοριακή δομή και σύσταση με αυτές που παράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Ο τρόπος με τον οποίο χορηγούνται προσιδιάζει στην αυξομείωση που παρατηρείται στα επίπεδα των ορμονών, κατά τη διάρκεια της ημέρας και του μήνα, πριν και μετά την έμμηνο ρύση. Τα θεραπευτικά αυτά σχήματα δηλαδή μιμούνται την κυκλικότητα των ορμονών.

 

Επιτακτική και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της παρεχόμενης θεραπευτικής αγωγής αποτελεί η άρτια συνεργασία ιατρού και ασθενούς, η λήψη της αγωγής τις ώρες της ημέρας που έχουν καθοριστεί από τον ιατρό, καθώς και η συμμόρφωση της ασθενούς στο εκάστοτε εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο.

 

Με αυτές τις μεθόδους, σταδιακά επανέρχεται η ομαλότητα της περιόδου και επιτυγχάνεται η υποχώρηση των συμπτωμάτων της Κλιμακτηρίου. Ταυτόχρονα, το γυναικείο σώμα προστατεύεται από νόσους που ενδέχεται να προσβάλλουν γυναίκες που διανύουν τη φάση της Κλιμακτηρίου και της Εμμηνόπαυσης.

 

Έτσι, η γυναίκα μπορεί να διάγει μία ποιοτική ζωή, δίχως πόνους περιόδου, συναισθηματικές διακυμάνσεις, πονοκεφάλους και λοιπές σωματικές ενοχλήσεις.

 

Για να ρυθμίσετε τον κύκλο σας.

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού