Κύστεις Ωοθήκης

Ο έμμηνος κύκλος των γυναικών αποτελεί μία πολύπλοκη διαδικασία, κατά την οποία λαμβάνουν χώρα διάφορες ορμονικές μεταβολές στο ανθρώπινο σώμα. Οι μεταβολές αυτές των ορμονών καταλήγουν στην περίοδο. Ο κύκλος της γυναίκας αρχίζει από την πρώτη μέρα της περιόδου και τελειώνει, μόλις ξεκινήσει η πρώτη μέρα της επόμενης περιόδου.

 

Διάγνωση των Κύστεων Ωοθηκών και Θεραπεία:

 

  • Ιατρική Ακριβείας
  • Χωρίς αντισυλληπτικά και Συνθετικές Ορμόνες
  • Εξειδικευμένες Εξετάσεις
  • Εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας

 

Η ιδανική διάρκεια που επιθυμούμε να έχει κυμαίνεται περίπου στις 28 ημέρες. Βέβαια, μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικός ακόμη κι αν διαρκέσει από 21 έως 35 ημέρες, υπό προϋποθέσεις. Μια περίοδος συνήθως διαρκεί από 2 έως 7 μέρες.

 

Σχεδόν όλες οι γυναίκες, σε κάποια φάση της ζωής τους, αντιμετωπίζουν προβλήματα που συνδέονται με την περίοδο τους. Έχει υπολογιστεί ότι τουλάχιστον το 30% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας βιώνει διαταραχές εμμήνου ρύσεως.

Μορφές των διαταραχών περιόδου

 

Οι διαταραχές περιόδου μπορούν να εκδηλωθούν με μία πλειάδα συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν είτε μόνα τους, είτε να συνυπάρχουν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι γυναίκες παρουσιάζουν διαταραχές στην περίοδο τους, όταν παρουσιάζουν κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

 

  • Η περίοδος εκδηλώνεται πριν από την 21η ημέρα του κύκλου (συχνομηνόρροια)
  • Η περίοδος παρουσιάζεται μετά από την 35η ημέρα του κύκλου (αραιομηνόρροια)
  • Η έμμηνος ρύση διαρκεί περισσότερο από 7 μέρες (πολυμηνόρροια)
  • Η περίοδος διαρκεί λιγότερο από 3 ημέρες (ολιγομηνόρροια)
  • Παρατηρείται αυξημένη ποσότητα αίματος στην έμμηνο ρύση (μηνορραγία)
  • Παρατηρείται απώλεια τριών ή και περισσότερων περιόδων, δίχως να συντρέχει λόγος εγκυμοσύνης ή κλιμακτηρίου (αμηνόρροια).
  • Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, εμφανίζεται οξύς πόνος, ναυτία, εμετός, κράμπες ή αιμορραγία (δυσμηνόρροια).

 

Συνήθως, οι διαταραχές αυτές δεν προμηνύουν κάτι σοβαρό και η περίοδος ομαλοποιείται αυτομάτως, μετά το πέρας κάποιου συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προβλήματα αυτά είναι πιο σύνθετα και χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης και αντιμετώπισης.

Τι είναι οι Κύστεις Ωοθηκών

 

Μερικές φορές, διαταραχές περιόδου μπορεί να εμφανιστούν, εξαιτίας της ύπαρξης κάποιας κύστης. Ενδέχεται ένα ωοθυλάκιο να μη σπάσει, όταν έρθει η ωορρηξία, με συνέπεια τη δημιουργία κύστης, η οποία όμως μπορεί να επιφέρει διαταραχές στον κύκλο της περιόδου.

 

Ο αμβλύς πόνος που παρουσιάζεται στην περιοχή της κάτω κοιλίας ή ο έντονος πόνος, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, υποδηλώνουν την ύπαρξης κάποιας κύστεως στην ωοθήκη μας. Εντούτοις, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποια κύστη να μην είναι καθόλου επώδυνη και να εκδηλώνεται εμμέσως με συμπτώματα, όπως οι ακανόνιστοι κύκλοι.

Διάγνωση των Κύστεων Ωοθηκών

 

Χρειάζεται να διενεργηθεί διακολπικό υπερηχογράφημα, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παρουσίας μίας κύστης στην ωοθήκη. Σε περίπτωση που ανιχνευθεί η ύπαρξη κύστεως, ακολουθεί η αξιολόγηση και διερεύνηση της φύσης της, μέσω της υπερηχογραφικής εμφάνισης της. Αρκετά συχνά, μπορεί να χρειαστεί να διεξαχθούν και επιπρόσθετες εξετάσεις, στις οποίες συγκαταλέγονται οι εξετάσεις αίματος, εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες, η Μαγνητική Τομογραφία κλπ.

Θεραπευτικές προσεγγίσεις για τις Κύστεις Ωοθηκών

 

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα εφαρμοστούν για την κύστη στην ωοθήκη καθορίζονται από τη φύση της κύστεως. Συνηθέστερα, οι κύστεις ορίζονται ως απλές κύστεις, δηλαδή ωοθυλάκια που δεν πραγματοποίησαν ωορρηξία, όταν κρίθηκε απαραίτητο. Σε τέτοια περιστατικά, δεν προτείνεται καμία θεραπεία και στο 60-80% των περιπτώσεων, η κύστη εξαλείφεται και υποχωρεί αυτόματα από μόνη της.

 

Εάν ωστόσο επιμείνει, μπορεί να συσταθεί η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων για μικρό χρονικό διάστημα. Αν είναι επώδυνη, δεν αποκλείεται να καταστεί επιτακτική η αναρρόφησή της, με τοπική αναισθησία ή με ελαφριά γενική αναισθησία.

 

Αν δεν πρόκειται για απλή κύστη, τότε είναι απαραίτητο ο ιατρός να προβεί στη διενέργεια Λαπαροσκόπησης, με σκοπό την αφαίρεση της. Πρόκειται για κύστεις στις οποίες περιέχεται υγρό, βλέννη (ορώδη ή βλεννώδη κυσταδενώματα) ή αίμα (ενδομητριωσικές κύστεις). Μία επιπλέον κατηγορία κύστεων αποτελούν οι δερμοειδείς κύστεις, στις οποίες περιέχονται τρίχες ή/και δόντια, μαζί με σμήγμα.

 

Η μοναδική περίπτωση κατά την οποία μπορεί να χρειαστεί Λαπαροτομία (κλασική επέμβαση ανοικτής κοιλιάς) και όχι Λαπαροσκόπηση είναι, όταν αποδειχθεί ότι η κύστη είναι κακοήθης.

 

Για να ρυθμίσετε τον κύκλο σας.

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού