Λειτουργική Γυναικολογία

Η Λειτουργική Γυναικολογία αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Λειτουργικής Ιατρικής (Functional Medicine), δηλαδή της Ιατρικής Ακριβείας, στην άσκηση της οποίας ενσωματώνεται η γνώση πολλαπλών βασικών – δομικών επιστημών, με απώτερο σκοπό τη συνολική μέριμνα και προαγωγή της υγείας του ατόμου.

 

Οι βασικές αρχές της Ιατρικής Ακριβείας, έγκεινται στη λεπτομερή ανίχνευση και βαθύτερη κατανόηση των λειτουργιών του οργανισμού σε κυτταρικό επίπεδο, των επιδράσεων που ασκεί το περιβάλλον στον οργανισμό μας, καθώς και στο ρόλο των γενετικών προδιαθέσεων (γονιδιακό επίπεδο) και εστιάζει στη διερεύνηση του τρόπου και των μηχανισμών με τους οποίους οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν  την υγεία μας.

 

Η Λειτουργική Ιατρική, η Ιατρική Ακριβείας δηλαδή, αναζητεί και ελέγχει τι συμβαίνει πραγματικά «πίσω από την κουρτίνα». Δεν στηρίζεται σε υποθέσεις, θεωρήσεις, γνώμες ή πιστεύω. Γι΄αυτό και είναι “Evidence Based Medicine”. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι τελικές παρεμβάσεις, στις οποίες προβαίνει, επικεντρώνονται στην εξάλειψη και θεραπεία της πραγματικής αιτίας του οποιουδήποτε προβλήματος και όχι απλά στη συγκάλυψη των συμπτωμάτων του.

Ιατρική Ακριβείας – Λειτουργική Γυναικολογία

 

Η Λειτουργική Γυναικολογία βασίζεται σε διεθνή πρότυπα και υιοθετεί συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες στρατηγικές, με σκοπό την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την εξασφάλιση και διατήρηση του «ευ ζην» των γυναικών. Ελέγχει, διερευνά, καθοδηγεί, προλαμβάνει, υποστηρίζει, περιθάλπτει, επαναφέρει, αποκαθιστά τη γυναίκα στο σύνολο των λειτουργιών της, στις διάφορες φάσεις της ζωής της.

 

Από νεαρό κορίτσι, έφηβη, νέα, σύντροφο, σύζυγο, μητέρα, εργαζόμενη, γιαγιά. Ανάλογα με το εκάστοτε σημείο που βρίσκεται κάθε γυναίκα στην προσωπική τροχιά του χρόνου της, έχει ανάγκη την αντίστοιχη επιμελή, προσεκτική και άκρως εξατομικευμένη φροντίδα και υποστήριξη. Μόνον έτσι μπορεί να αντεπεξέλθει με ασφάλεια, στο διάβα της ζωής της, στους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να φέρει εις πέρας.

 

Κάθε διαταραχή, αλλαγή, σύμπτωμα ή κλινικό σημείο, που συμβαίνει στη γυναίκα μετά την εμμηναρχή και που αφορά όχι μόνο στην περίοδό της, αλλά σε όλο της το σώμα, έχει άμεση και άρρηκτη συσχέτιση, με την Ορμονική συμπεριφορά και τα Ορμονικά επίπεδα στον οργανισμό της, την εκάστοτε χρονική στιγμή.

 

Λόγω του ότι οι ορμόνες μας, αποτελούν ένα από τα θεμέλια του οργανισμού μας, έχει ιδιαίτερη σημασία να βρίσκονται στα βέλτιστα επιθυμητά ανά περίοδο, επίπεδα. Οι Ορμονικές Ανισορροπίες ή Ανεπάρκειες ή Ανυπαρξίες, οδηγούν σε σωρεία ενοχλητικών συμπτωμάτων, παθολογικών καταστάσεων, έμμεσων καθημερινών προβλημάτων, δυσλειτουργιών σωματικών, ψυχολογικών και πνευματικών.

 

Η επιμελής ανεύρεση και αποκάλυψη όποιας ανισορροπίας και των αιτίων αυτής, αποτελούν στόχο της Λειτουργικής Γυναικολογίας, Ιατρικής Ακριβείας. Παράλληλα, στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε με τη μειωμένη θρεπτική αξία που έχουν, οδηγούν το σώμα μας να παρουσιάζει ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών, ενώ ταυτόχρονα, στο μακροπεριβάλλον εκχέονται αυξανόμενα τοξικά, χημικά, ακτινοβολίες και δηλητήρια.

 

Όλα αυτά συντελούν επιπλέον στην εμφάνιση Ορμονικών Ανισορροπιών και Δυσλειτουργιών, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη διαφόρων Χρόνιων, Αυτοάνοσων και Μεταβολικών νοσημάτων.

Ο ρόλος της Λειτουργικής Γυναικολογίας στη θεραπεία των Διαταραχών περιόδου

 

Ειδικότερα, όσον αφορά στις γυναίκες, ήδη από την ηλικία των 25 ετών και μετά, η παραγωγή των ορμονών φθίνει. Οι ορμόνες από την ηλικία αυτή κι έπειτα ελαττώνονται σε κάθε ανθρώπινο ον, αρσενικό και θηλυκό, με όχι σταθερό ρυθμό σε κάθε άνθρωπο, αλλά με τελικό επακόλουθο την εκδήλωση μίας σωρείας προβλημάτων ή/και παθήσεων, καλοήθων αρχικά και πολλές φορές κακοήθων αργότερα.

 

Διάφορες καταστάσεις, μάλιστα, που ταλαιπωρούν τις νεαρές ηλικιακά ομάδες και είθισται να υποτιμούνται είναι οι ανωμαλίες του κύκλου της περιόδου και τα συμπτώματα που αυτές συνεπάγονται, όπως οι συναισθηματικές διακυμάνσεις, ο εκνευρισμός και νευρικότητα, η έλλειψη συγκέντρωσης και το αυξημένο στρες, η κόπωση και πολλά ακόμη.

 

Η σημαντική επιρροή που ασκεί ο κύκλος της περιόδου τόσο στην ψυχολογία όσο και στην υγεία των γυναικών, βασίζεται στις ορμόνες που εκκρίνονται (οιστρογόνα, προγεστερόνη, τεστοστερόνη), κατά τη διάρκεια του εκάστοτε καταμήνιου κύκλου της γυναίκας. Χάρη στη δράση αυτών των ορμονών, επιτυγχάνεται η ομαλή λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού της γυναίκας.

 

Όταν προκαλούνται διαταραχές στην περίοδο, η ισορροπία των ορμονών αυτών έχει κλονιστεί, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μίας πλειάδας συμπτωμάτων, όπως οι καταθλιπτικές διαταραχές, η ευερεθιστότητα, η ευσυγκινησία, η κυκλοθυμία, η αύξηση της όρεξης, η έντονη ανάγκη για αλμυρό ή γλυκό, τα προβλήματα στον ύπνο, το μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες ή για ερωτική επαφή. Όλα αυτά και εκατοντάδες άλλα, καθορίζονται από τις ορμόνες μας.

 

Η ορμονική ανισορροπία αντικατοπτρίζεται στη συμπεριφορά και την ψυχολογία της γυναίκας. Μία γυναίκα που παρουσιάζει διαταραχές στην περίοδό της δεν αισθάνεται γυναίκα, αφού δεν εκκρίνονται σωστά οι ορμόνες της. Μειώνεται η σεξουαλική της διάθεση και νιώθει ή είναι και υπογόνιμη. Αυτού του είδους τα συμπτώματα είναι κυκλικά. Σχετίζονται δηλαδή άμεσα με την έμμηνο ρύση, η οποία, μόλις ομαλοποιηθεί, φέρει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη των δυσάρεστων αυτών συμπτωμάτων.

 

Η Λειτουργική Γυναικολογία εστιάζει στην ανίχνευση των αιτίων που οδήγησαν στην εμφάνιση των όποιων διαταραχών στην περίοδο και λειτουργεί βάσει ευρημάτων και δεδομένων από κατάλληλες εξετάσεις, μέσω των οποίων δίδονται τιμές από εξειδικευμένους δείκτες σε κυτταρικό επίπεδο (evidence based).

 

Επίσης, βασίζεται σε ενδελεχή Ιατρικά Ιστορικά, με τη βοήθεια των οποίων καταγράφονται τυχόν επιδράσεις που έχει ασκήσει το μακροπεριβάλλον στο σώμα των γυναικών. Με αυτές τις μεθόδους, μπορούν να διαμορφωθούν και να εφαρμοστούν στοχευμένες και αυστηρά εξατομικευμένες αγωγές.

 

Στο πλαίσιο της Ιατρικής Ακριβείας του 21ου αιώνα, όπου πλέον εξαίρεται η μοναδικότητα κάθε ασθενούς, πολλές παρωχημένες αντιλήψεις, προσεγγίσεις και συνταγές του παρελθόντος, δεν είναι πλέον σε θέση να βοηθήσουν αποτελεσματικά.

 

 

Για να είστε πάντα καλά.

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού