Ο ρόλος της Λειτουργικής Γυναικολογίας στη θεραπεία των Διαταραχών περιόδου
Ειδικότερα, όσον αφορά στις γυναίκες, ήδη από την ηλικία των 25 ετών και μετά, η παραγωγή των ορμονών φθίνει. Οι ορμόνες από την ηλικία αυτή κι έπειτα ελαττώνονται σε κάθε ανθρώπινο ον, αρσενικό και θηλυκό, με όχι σταθερό ρυθμό σε κάθε άνθρωπο, αλλά με τελικό επακόλουθο την εκδήλωση μίας σωρείας προβλημάτων ή/και παθήσεων, καλοήθων αρχικά και πολλές φορές κακοήθων αργότερα.
Διάφορες καταστάσεις, μάλιστα, που ταλαιπωρούν τις νεαρές ηλικιακά ομάδες και είθισται να υποτιμούνται είναι οι ανωμαλίες του κύκλου της περιόδου και τα συμπτώματα που αυτές συνεπάγονται, όπως οι συναισθηματικές διακυμάνσεις, ο εκνευρισμός και νευρικότητα, η έλλειψη συγκέντρωσης και το αυξημένο στρες, η κόπωση και πολλά ακόμη.
Η σημαντική επιρροή που ασκεί ο κύκλος της περιόδου τόσο στην ψυχολογία όσο και στην υγεία των γυναικών, βασίζεται στις ορμόνες που εκκρίνονται (οιστρογόνα, προγεστερόνη, τεστοστερόνη), κατά τη διάρκεια του εκάστοτε καταμήνιου κύκλου της γυναίκας. Χάρη στη δράση αυτών των ορμονών, επιτυγχάνεται η ομαλή λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού της γυναίκας.
Όταν προκαλούνται διαταραχές στην περίοδο, η ισορροπία των ορμονών αυτών έχει κλονιστεί, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μίας πλειάδας συμπτωμάτων, όπως οι καταθλιπτικές διαταραχές, η ευερεθιστότητα, η ευσυγκινησία, η κυκλοθυμία, η αύξηση της όρεξης, η έντονη ανάγκη για αλμυρό ή γλυκό, τα προβλήματα στον ύπνο, το μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες ή για ερωτική επαφή. Όλα αυτά και εκατοντάδες άλλα, καθορίζονται από τις ορμόνες μας.
Η ορμονική ανισορροπία αντικατοπτρίζεται στη συμπεριφορά και την ψυχολογία της γυναίκας. Μία γυναίκα που παρουσιάζει διαταραχές στην περίοδό της δεν αισθάνεται γυναίκα, αφού δεν εκκρίνονται σωστά οι ορμόνες της. Μειώνεται η σεξουαλική της διάθεση και νιώθει ή είναι και υπογόνιμη. Αυτού του είδους τα συμπτώματα είναι κυκλικά. Σχετίζονται δηλαδή άμεσα με την έμμηνο ρύση, η οποία, μόλις ομαλοποιηθεί, φέρει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη των δυσάρεστων αυτών συμπτωμάτων.
Η Λειτουργική Γυναικολογία εστιάζει στην ανίχνευση των αιτίων που οδήγησαν στην εμφάνιση των όποιων διαταραχών στην περίοδο και λειτουργεί βάσει ευρημάτων και δεδομένων από κατάλληλες εξετάσεις, μέσω των οποίων δίδονται τιμές από εξειδικευμένους δείκτες σε κυτταρικό επίπεδο (evidence based).
Επίσης, βασίζεται σε ενδελεχή Ιατρικά Ιστορικά, με τη βοήθεια των οποίων καταγράφονται τυχόν επιδράσεις που έχει ασκήσει το μακροπεριβάλλον στο σώμα των γυναικών. Με αυτές τις μεθόδους, μπορούν να διαμορφωθούν και να εφαρμοστούν στοχευμένες και αυστηρά εξατομικευμένες αγωγές.
Στο πλαίσιο της Ιατρικής Ακριβείας του 21ου αιώνα, όπου πλέον εξαίρεται η μοναδικότητα κάθε ασθενούς, πολλές παρωχημένες αντιλήψεις, προσεγγίσεις και συνταγές του παρελθόντος, δεν είναι πλέον σε θέση να βοηθήσουν αποτελεσματικά.
Για να είστε πάντα καλά.

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού