Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο

Το Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο (PMS) ορίζεται ως η έξαρση ενός συνόλου σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων, τα οποία εκδηλώνονται περίπου μια ή και δύο εβδομάδες, πριν την έμμηνο ρύση (περίοδο) των γυναικών. Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, πάνω από το 90%,  παρουσιάζουν διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα, προτού έρθει η περίοδος τους (προεμμηνορρυσιακά συμπτώματα). Επομένως, γίνεται αντιληπτό, ότι το Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο αφορά σε δισεκατομμύρια γυναίκες, σε όλο τον κόσμο.

 

Διάγνωση του Προεμμηνορρυσιακού Συνδρόμου και Θεραπεία:

 

  • Ιατρική Ακριβείας
  • Χωρίς αντισυλληπτικά και Συνθετικές Ορμόνες
  • Εξειδικευμένες Εξετάσεις
  • Εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας

 

Οι γυναίκες με Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο βιώνουν τόσο δυσάρεστα συμπτώματα, σε σημείο που υπάρχει άμεσος αντίκτυπος στην καθημερινότητα, στον τρόπο ζωής τους, την οικογένεια, τις σχέσεις τους, την εργασία τους. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται έως και δύο εβδομάδες πριν από την περίοδο. Μετά δηλαδή την ωορρηξία τους. Τότε, που τα επίπεδα των φυλετικών ορμονών της γυναίκας (οιστρογόνων – προγεστερόνης), αρχίζουν να μειώνονται κατακόρυφα, εάν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υποχωρούν, μόλις ξεκινήσει η περίοδος, όμως μερικές φορές, δεν αποκλείεται να συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη και μετά την έναρξη της ροής.

 

Σε ορισμένες μάλιστα γυναίκες με Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Η μορφή αυτή του Προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, ορίζεται ψυχιατρικά ως Προεμμηνορρυσιακή Δυσφορική Διαταραχή (PMDD).

 

Τα συμπτώματα του Προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου

 

Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο εκδηλώνεται με ένα συνδυασμό συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να είναι είτε σωματικά είτε ψυχικά και ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα. Συγκεκριμένα, έχουν περιγραφεί περισσότερα από 200 συμπτώματα, εκ των οποίων τα πιο συχνά είναι τα εξής:

  • Πρήξιμο (μετεωρισμός – φούσκωμα) και κράμπες στην κοιλιά
  • Διόγκωση (πρήξιμο) των μαστών και πόνος στο στήθος
  • Πόνος στους μυς ή/και στις αρθρώσεις
  • Ελάττωση της Libido (σεξουαλικής επιθυμίας)
  • Έντονο άγχος και συναισθηματικές διακυμάνσεις
  • Κατάθλιψη, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, εχθρική συμπεριφορά, μελαγχολία
  • Απώλεια συγκέντρωσης και μνήμης – Διάσπαση προσοχής
  • Αίσθημα Έντονης κόπωσης
  • Κεφαλαλγίες (πονοκέφαλος) ή ημικρανίες
  • Διαταραχές ύπνου (Αϋπνία ή πολύς ύπνος) και εξάψεις
  • Ελάττωση ανοχής σε θόρυβο ή φως
  • Διάρροια ή Δυσκοιλιότητα
  • Τάση για κατανάλωση γλυκών και πρόσληψη σωματικού βάρους

Πέραν αυτών, δεν αποκλείεται οι ασθενείς με Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο να εμφανίσουν ακμή ή επιπεφυκίτιδα.

Αιτίες Προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου

 

Έχουν προταθεί πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους θεωρίες όσον αφορά στους παράγοντες που μπορούν να λειτουργήσουν επιβαρυντικά ως προς την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

 

Η κληρονομικότητα αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που μπορεί να συμβάλλει στην πρόβλεψη της πιθανότητας εμφάνισης του Προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Επίσης, ορισμένες διατροφικές συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη του συνδρόμου. Για παράδειγμα, η χαμηλή πρόσληψη συγκεκριμένων βιταμινών και άλλων στοιχείων, όπως το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και βιταμίνη E, καθώς κι η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης ενοχοποιούνται σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, τα  μειωμένα επίπεδα των βιταμινών του συμπλέγματος Β, σχετίζονται ισχυρά με τις μεταβολές στη διάθεση.

 

Διαταραχές υγρών, ηλεκτρολυτών, νευροδιαβιβαστών, ευθύνονται επίσης για την εμφάνιση του Προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, ενώ, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ενοχοποιείται και η δράση της σεροτονίνης.

 

Πιο συγκεκριμένα, στο Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο, τα επίπεδα της σεροτονίνης αδυνατούν να φτάσουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Γι’ αυτό το λόγο, οι ασθενείς εμφανίζουν μία έντονη επιθυμία να καταναλώσουν γλυκίσματα και σοκολάτες, καθώς μέσω της κατανάλωσης ζάχαρης, ο οργανισμός προσπαθεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης.

 

Ωστόσο, όλα τα προηγούμενα, αποτελούν μηχανισμούς – αποτελέσματα, είναι δηλαδή συνέπειες, της Ορμονικής Ανισορροπίας που συμβαίνει στον γυναικείο οργανισμό και οδηγεί στην εμφάνιση του  Προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.

Φαρμακευτικές Αγωγές για το Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο

 

Πολλαπλές φαρμακευτικές «πυροσβεστικές» προσεγγίσεις χορηγούνται επί δεκαετίες έως και σήμερα, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του Προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Αυτές συνήθως είναι οι ακόλουθες:

  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως ιβουπροφαίνη, ναπροξένη, μεφαιναμικό οξύ, ασπιρίνη κ.ά. για τους πόνους
  • Αντισυλληπτικά χάπια με στόχο να βοηθήσουν τα σωματικά συμπτώματα, τα οποία όπως φαίνεται πλέον διεθνώς, συνήθως γίνονται χειρότερα. Πέραν των πολλαπλών λοιπών αντενδείξεων και παρενεργειών τους.
  • Αντικαταθλιπτικά χάπια με στόχο να βοηθήσουν τα συναισθηματικά συμπτώματα. Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, ή SSRIs, είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος αντικαταθλιπτικών που χρησιμοποιούνται για τη «θεραπεία» του PMS. Η κατάχρησή τους τα έχει οδηγήσει να κατέχουν την πρώτη θέση σε πωλήσεις παγκοσμίως. Οι δεκάδες ωστόσο παρενέργειές τους στην καθημερινότητα της γυναίκας (αύξηση σωματικού βάρους, κατακράτηση υγρών, ρηχό συναίσθημα, κατακόρυφη πτώση της Libido κ.π.ά.) έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια, στην απομυθοποίησή τους.
  • Διουρητικά χάπια με στόχο να βοηθήσουν στα συμπτώματα του φουσκώματος και της ευαισθησίας στους μαστούς.
  • Αγχολυτικά και Υπναγωγά φάρμακα με στόχο να βοηθήσουν στο συναίσθημα του άγχους και στις διαταραχές ύπνου.

Φυσική Ορμονική Αποκατάσταση για την αντιμετώπιση του Προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου

 

Το Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της Ορμονικής Αποκατάστασης του οργανισμού της γυναίκας, με φυσικό τρόπο. Με τη βοήθεια πλέον των Φυσικών (Βιομιμητικών) ορμονών, οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί, καθώς επανέρχεται η ορμονική ισορροπία των γυναικών και προάγεται η υγεία τους.

 

Οι θεραπείες Ορμονικής Αποκατάστασης με πρωτόκολλα Βιομιμητικών ορμονών, αποτελούν ένα από τα θεραπευτικά όπλα που διαθέτει η Σύγχρονη Ιατρική (Ιατρική Ακριβείας). Ο στόχος των θεραπευτικών αυτών πρωτοκόλλων, είναι η διόρθωση οποιασδήποτε παρέκκλισης του οργανισμού από τις βέλτιστες (optimal) τιμές του, σε κάθε βιοχημικό υλικό του, όπως είναι οι ορμόνες.

 

Χρειάζεται να τονιστεί, ότι αυτού του είδους τα θεραπευτικά πρωτόκολλα διαμορφώνονται αμιγώς  εξατομικευμένα, με βάση τα διαγνωστικά ευρήματα κάθε ασθενούς. Απευθύνονται σε γυναίκες από 15 ετών και άνω, κάθε ηλικίας που έχουν ορμονικές ανισορροπίες και δρουν με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ορμονικές διαταραχές και δυσλειτουργίες είναι βέβαιο ότι βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα θα οδηγήσουν στην εμφάνιση μίας σωρείας προβλημάτων, όπως είναι το Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.

 

Η έγκαιρη, μεθοδική και εξατομικευμένη αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας οποιασδήποτε γυναίκας, ανεξαρτήτως ηλικίας, συμβάλλει στη βελτιστοποίηση και θωράκιση των βιολογικών της λειτουργιών, σε κάθε χρονική φάση της  ζωής της. Με αυτές τις μεθόδους, οι γυναίκες είναι πλέον έτοιμες να αντιμετωπίσουν με επιτυχία οποιοδήποτε πρόβλημά τους, συμπεριλαμβανομένου και του Προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.

 

Επιπλέον, για τις ασθενείς με Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο προτείνεται κατόπιν στοχευμένου γονιδιακού ελέγχου και εξατομικευμένων αποτελεσμάτων από το γενετικό τους υλικό (DNA), διατροφή κατάλληλη για κάθε γυναίκα. Συνήθως, μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, άλατα και ζάχαρη και πιο πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, βοηθά καταλυτικά.

Για να ρυθμίσετε τον κύκλο σας.

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού