Οι Τραχηλίτιδες αποτελούν λοιμώξεις και φλεγμονές που προσβάλλουν το κατώτερο γεννητικό σύστημα των γυναικών. Η εμφάνιση Τραχηλίτιδων οφείλεται στην είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών, οι οποίοι, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, αναπτύσσονται υπερβολικά σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος.
Οι μικροοργανισμοί αυτοί χαρακτηρίζονται από αυξημένη τοξικότητα. Γι΄ αυτό το λόγο, ευθύνονται για τη δημιουργία φλεγμονής στο ανθρώπινο σώμα. Στην περίπτωση των Τραχηλίτιδων, φλεγμονή υφίστανται τα γεννητικά όργανα των γυναικών. Εξάλλου, στην Ιατρική, η κατάληξη –ίτιδα παραπέμπει σε μία κατάσταση που συνοδεύεται από φλεγμονή (π.χ. ωτίτιδα, τραχηλίτιδα, κολπίτιδα).
Διάγνωση της Τραχηλίτιδας και Θεραπεία
- Ιατρική Ακριβείας
- Χωρίς αντισυλληπτικά και Συνθετικές Ορμόνες
- Εξειδικευμένες Εξετάσεις
- Εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας
Τα κλινικά σημεία και συμπτώματα των Τραχηλίτιδων
Η συμπτωματολογία των Τραχηλίτιδων διαφέρει μεταξύ των γυναικών και καθορίζεται από την έκταση των βλαβών. Στα βασικότερα συμπτώματα περιλαμβάνονται τα εξής:
- Διαταραχές περιόδου (π.χ. αμηνόρροια, ολιγομηνόρροια, συχνομηνόρροια, πολυμηνόρροια, δυσμηνόρροια). Οι διαταραχές μπορεί να παρουσιάζονται είτε μόνες τους είτε να συνυπάρχουν.
- Κολπική έκκριση με αλλαγές ως προς το χρώμα και την οσμή.
- Κολπική αιμορραγία ή κηλίδες αίματος και ενίοτε αιμόρροια, μετά τη συνουσία
- Δυσπαρεύνια (πόνος, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής)
- Αίσθημα καύσου, φαγούρα
- Δυσουρία ή συχνουρία (σε συνοδό ουρηθρίτιδα)
- Πόνος στην κολπική περιοχή και στην κοιλιά
- Πυρετός
Αιτίες ανάπτυξης Τραχηλίτιδων
Οι αιτίες στις οποίες συνήθως οφείλεται η παρουσία γυναικολογικών λοιμώξεων και φλεγμονών, όπως οι Τραχηλίτιδες, ποικίλλουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ευθύνονται τα εξής:
- Η κληρονομική προδιάθεση
- Διαταραχές της ποιοτικής και ποσοτικής σχέσης μεταξύ των φυσιολογικών γαλακτοβακίλλων της κολπικής μικροχλωρίδας και των δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών (κολπική δυσβίωση).
- Η παρατεταμένη υγρασία του κόλπου και η κακή υγιεινή
- Ξένα σώματα που ενυπάρχουν στον κόλπο, λόγου χάρη το κολπικό διάφραγμα
- Ανισορροπίες του ορμονικού συστήματος (κυρίως την περίοδο πριν από την εφηβεία και μετά την εμμηνόπαυση).
- Οι συχνές εναλλαγές ερωτικών συντρόφων
- Ορισμένες μεταβολικές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή (Αids, καρκίνος, χημειοθεραπεία)
- Η υπερβολική χρήση αντισυλληπτικών δισκίων
- Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Ειδικότερα, τα αντιβιοτικά ευθύνονται για την πρόκληση διαταραχών της ισορροπίας της κολπικής χλωρίδας, διότι καταπολεμούν τους μη παθογόνους μικροοργανισμούς.
Σύγχρονες Διαγνωστικές μέθοδοι
Χάρη στους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται η Μοριακή Διαγνωστική (υψηλή διαγνωστική ακρίβεια) και στις εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, μπορούν να προληφθούν αποτελεσματικά, αλλά και να αντιμετωπιστούν οι Τραχηλίτιδες, δίχως μάλιστα να ελλοχεύει ο κίνδυνος επανεμφάνισης τους (φαινόμενο πολλαπλών υποτροπών).
Kαλλιέργειες εξωτραχηλικών και ενδοτραχηλικών επιχρισμάτων, Eιδικές εξετάσεις (τύπου Bio 4h), Ψηφιακή Κολποσκόπηση DYSIS
Μέσω της διενέργειας πλήρων καλλιεργειών εξωτραχηλικών και ενδοτραχηλικών επιχρισμάτων και ειδικών εξετάσεων, αποτυπώνεται η συνολική κατάσταση του οργανισμού (τύπου Bio 4h). Μάλιστα, η υψηλή Ψηφιακή Κολποσκόπηση DYSIS συμβάλλει στην ανίχνευση όλων των πιθανών αλλοιώσεων, αρχουσών και μη.
Femoscan
Οι αναλύσεις Femoscan αποτελούν σύγχρονες μοριακές εξετάσεις που συνδράμουν στην έγκαιρη διάγνωση λοιμωδών και φλεγμονωδών καταστάσεων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Οι αναλύσεις αυτές περιλαμβάνουν εξειδικευμένες εξετάσεις του κολπικού μικροβιώματος και του ουροποιογεννητικού συστήματος και διερευνούν την ύπαρξη 25 διαφορετικών φυσιολογικών και δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών.
Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εφόδιο για τη διάγνωση και αντιμετώπιση εμμενουσών ή υποτροπιαζουσών Τραχηλίτιδων, καθώς δύναται να εντοπίσει την ύπαρξη αερόβιων και αναερόβιων μικροβίων και επιτυγχάνει τη διάγνωση γυναικολογικών λοιμώξεων που δεν παρουσιάζονται με εμφανή συμπτώματα.
Πιο συγκεκριμένα, αναλύεται το DNA των μικροβίων και χρησιμοποιούνται απλές διαδικασίες λήψης. Έτσι, διασφαλίζεται η αξιοπιστία της συγκεκριμένης διαγνωστικής μεθόδου, διότι, κατά τη λήψη, αποθήκευση και μεταφορά του δείγματος εκμηδενίζεται η πιθανότητα λάθους. Τα αποτελέσματα, μάλιστα, παρέχονται άμεσα.