Υπερπλασίες Ενδομητρίου

Το ενδομήτριο αποτελεί την εσωτερική επένδυση της μήτρας. Ανά διάστημα ενός μήνα, προκύπτει η πάχυνση του ενδομητρίου, στα πλαίσια της προετοιμασίας του οργανισμού για επικείμενη εγκυμοσύνη. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί κύηση, τότε προκαλείται η αποβολή της επένδυσης αυτή με την έμμηνο ρύση.

 

Διάγνωση των Υπερπλασιών του Ενδομητρίου και Θεραπεία:

 

  • Ιατρική Ακριβείας
  • Χωρίς αντισυλληπτικά και Συνθετικές Ορμόνες
  • Εξειδικευμένες Εξετάσεις
  • Εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας

 

Η συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχεται από τη δράση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Οι ανισορροπίες στα επίπεδα των συγκεκριμένων ορμονών μπορεί να οδηγήσουν στην υπερβολική ανάπτυξη των κυττάρων του ενδομητρίου, με τελικό επακόλουθο την πρόκληση της επονομαζόμενης Υπερπλασίας του Ενδομητρίου. Οι γυναίκες που έχουν ασταθή έμμηνο κύκλο διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου προβλήματος.

Ο μηχανισμός πρόκλησης της Υπερπλασίας του Ενδομητρίου

 

Σε κάθε ωορρηξία, παράγεται, περίπου για 14 ημέρες προγεστερόνη, χάρη στην οποία θωρακίζεται το ενδομήτριο. Όταν δεν πραγματοποιείται ωορρηξία σε τακτική βάση, τότε εκλείπει η προστατευτική δράση της προγεστερόνης. Αυτό φέρει ως αποτέλεσμα την επικράτηση των Οιστρογόνων στο γυναικείο σώμα (Οιστρογονοκυριαρχία). Η υπερβολική, λοιπόν, ή αδιάλειπτη έκκριση των οιστρογόνων αποτελεί την παθογένεια της νόσου.

 

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι δε θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση η υπερβολική δράση των οιστρογόνων. Η παρατεταμένη διάρκεια της δράσης των Οιστρογόνων με την ταυτόχρονη απουσία της προγεστερόνης αρκεί για την παρουσία του προβλήματος της Υπερπλασίας του Ενδομητρίου. Συνεπώς οι ανωοθυλακιορρηκτικοί κύκλοι (κύκλοι χωρίς ωορρηξία) αποτελούν το μείζονα αιτιολογικό παράγοντα Υπερπλασίας του Ενδομητρίου.

 

Όταν το ενδομήτριο υφίσταται πάχυνση, εξαιτίας της αυξημένης διάρκειας κατά την οποία δρουν τα οιστρογόνα, τότε αναπτύσσεται στο ενδομήτριο απλή υπερπλασία, η οποία διαφοροποιείται σημαντικά από τη σύνθετη υπερπλασία, μία δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του ενδομητρίου.

Έμμηνος ρύση και Υπερπλασία του Ενδομητρίου

 

Αυξημένες πιθανότητες δημιουργίας υπερπλασίας στο ενδομήτριο παρουσιάζουν γυναίκες με υπερβολική ή παρατεταμένη αιμορραγία. Οι ασθενείς που βρίσκονται στη μετεμμηνοπαυσιακή φάση της ζωής τους, με ή χωρίς μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία, επίσης επιρρεπείς.

 

Σε γενικές γραμμές, η υπερπλασία εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στην προεφηβεία και στην εμμηνόπαυση, χρονικές φάσεις που σηματοδοτούν την έναρξη και τη διακοπή της περιόδου. Το κοινό χαρακτηριστικό των δύο αυτών χρονικών περιόδων αποτελεί η συνύπαρξη διαταραχών στην ωορρηξία.

 

Επίσης, κάποιος όγκος στις ωοθήκες, η πολυκυστική νόσος των ωοθηκών, οι ανισορροπίες στη λειτουργία άλλων ενδοκρινών αδένων ή η λήψη ορισμένων φαρμάκων αποτελούν παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση υπερπλασίας στο ενδομήτριο. Μερικές φορές, η αιμορραγία, που προκαλείται, συνοδεύεται από αναιμία και ελλιπή αποθέματα σιδήρου.

Οι Ιστολογικοί τύποι Υπερπλασίας και η συσχέτιση τους με τον Καρκίνο

 

Η υπερπλασία του ενδομητρίου διακρίνεται σε τρεις ιστολογικούς τύπους, με γνώμονα τη μορφολογία των αδένων. Οι τύποι αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

  • Αδενοκυστική υπερπλασία, με κύτταρα χωρίς ατυπία.
  • Αδενωματώδης υπερπλασία. Πρόκειται για μία πιο προχωρημένη φάση της υπερπλασίας, η οποία είναι δυνατόν να εξελιχθεί σε κυτταρική ατυπία.

 

Συνηθέστερα, τα ευρήματα που προκύπτουν από την Υπερπλασία του Ενδομητρίου υποδηλώνουν καλοήθεια. Εντούτοις, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί ατυπία στην αδενωματώδη υπερπλασία. Η ατυπία αυτή μπορεί να αναστραφεί, δηλαδή να καταστεί δυνατή η υποχώρηση της σε ένα φυσιολογικό ενδομήτριο. Ωστόσο, μερικές φορές, ελλοχεύει ο κίνδυνος εξέλιξης της ατυπίας αυτής σε καρκίνο του ενδομητρίου.

Διαγνωστικές μέθοδοι για την Υπερπλασία του Ενδομητρίου

 

Το διακολπικό υπερηχογράφημα είναι μία διαγνωστική μέθοδος που συνδράμει στην ανεύρεση του πεπαχυμένου ενδομητρίου, με πλήρη αξιοπιστία. Ενίοτε, δεν αποκλείεται να συνυπάρχουν και πολύποδες συνάμα με την υπερπλασία.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγου χάρη σε προχωρημένης ηλικίας γυναίκες ή παχύσαρκες, καθώς και σε όσες έχουν θετικό ιστορικό καρκίνου του μαστού, η Υπερπλασία μπορεί να υποδεικνύει κάποια κακοήθεια. Η Υστεροσκόπηση παρέχει τη δυνατότητα ολοκληρωμένης διάγνωσης και επιτυχούς θεραπείας.

 

Το είδος της υστεροσκοπικής επέμβασης εξατομικεύεται, με γνώμονα την εκάστοτε περίπτωση, την ηλικία της ασθενούς και το κυριότερο σύμπτωμα που την ταλαιπωρεί και προμηνύει την ύπαρξη υπερπλασίας, όπως αιμορραγία ή υπογονιμότητα. Έπειτα από την υστεροσκοπική αφαίρεση της υπερπλασίας, τη διενέργεια βιοψίας και την ιστολογική διάγνωση, αξιολογείται και εκπονείται το κατάλληλο πλάνο παρακολούθησης της ασθενούς.

Η σπουδαιότητα της Ορμονικής Αποκατάστασης με Φυσικό τρόπο

 

Οι ορμόνες ελέγχουν το καθετί στη ζωή μας και επενεργούν σε μία πλειάδα λειτουργιών του οργανισμού μας. Συνεπώς, μετά το πέρας οποιασδήποτε θεραπείας, έχει καθοριστική σημασία η ορμονική αποκατάσταση του ορμονικού συστήματος των γυναικών, με Φυσικές «Βιομιμητικές» ορμόνες. Χωρίς παρενέργειες ή ανεπιθύμητες εξελίξεις. Με ταυτόχρονη αντικαρκινική προστασία, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα.

 

Βάσει του συνόλου των διαγνωστικών ευρημάτων, παρέχεται στη γυναίκα το κατάλληλο εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, το οποίο καθορίζεται με γνώμονα πολλαπλές παραμέτρους, όπως η ηλικία, η συνολική κατάσταση της υγείας της ασθενούς και η υποκείμενη αιτία του προβλήματος.

 

Με τη χορήγηση των ορμονών αυτών, μπορεί να προληφθεί η εμφάνιση διαφόρων γυναικολογικών προβλημάτων, να αποκατασταθεί ο έμμηνος κύκλος και να ρυθμιστούν πλήρως τα επιθυμητά επίπεδα των ορμονών της, «αγγίζοντας» μάλιστα τα βέλτιστα. Τα επίπεδα των ορμονών, δηλαδή, δεν φτάνουν απλώς στα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά στα καλύτερα δυνατά.

 

Η Ορμονική Αποκατάσταση μπορεί να επιτευχθεί σε οποιαδήποτε χρονική φάση της ζωής της γυναίκας,  με απολύτως φυσικό τρόπο. Δίχως να χρειαστεί να προηγηθούν επεμβατικές μέθοδοι και χωρίς τη χορήγηση αντισυλληπτικών ή λοιπών Συνθετικών Ορμονών, με τις συνήθεις ανεπιθύμητες παρενέργειες τους.

 

Για να ρυθμίσετε τον κύκλο σας.

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού