Υποτροπιάζουσες Κολπίτιδες

Οι Υποτροπιάζουσες Κολπίτιδες αποτελούν τις συνηθέστερες λοιμώξεις και φλεγμονές του κατώτερου γεννητικού συστήματος που πλήττουν το γυναικείο πληθυσμό. Η εμφάνιση τους μπορεί να πυροδοτηθεί από μικροοργανισμούς, όπως η τριχομονάδα.

 

Γενικά, όταν χρησιμοποιούμε στην Ιατρική τον όρο λοίμωξη, αναφερόμαστε σε έναν αριθμό μικροβίων ο οποίος, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, αναπτύσσεται υπερβολικά σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος μας.

 

Δεδομένου ότι οι μικροοργανισμοί αυτοί χαρακτηρίζονται από αυξημένη τοξικότητα, μπορεί να επιφέρουν φλεγμονή, η οποία συνοδεύεται και από την κλινική εικόνα της εκάστοτε λοίμωξης. Όσον αφορά στα γεννητικά όργανα των γυναικών, η φλεγμονή αποτελεί προϊόν μιας λοίμωξης που έχει υποστεί ο οργανισμός μας.

 

Διάγνωση της Κολπίτιδας και Θεραπεία

 

  • Ιατρική Ακριβείας
  • Χωρίς αντισυλληπτικά και Συνθετικές Ορμόνες
  • Εξειδικευμένες Εξετάσεις
  • Εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας

Τα συμπτώματα των Κολπίτιδων

 

Τα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν οι Κολπίτιδες ποικίλλουν μεταξύ των γυναικών. Στα κυριότερα περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Διαταραχές περιόδου (π.χ. αμηνόρροια, αραιομηνόρροια, συχνομηνόρροια, πολυμηνόρροια, δυσμηνόρροια). Οι διαταραχές μπορεί να εμφανίζονται είτε μόνες τους είτε να συνυπάρχουν.
  • Κολπική έκκριση με αλλαγές ως προς το χρώμα και την οσμή.
  • Αιμόρροια, ιδίως μετά τη συνουσία ή έντονοι πόνοι, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (δυσπαρεύνια)
  • Αίσθημα καύσου, κνησμός και πόνος στην περιοχή του κόλπου
  • Κολπική αιμορραγία ή κηλίδες αίματος
  • Δυσουρία ή συχνουρία (σε συνοδό ουρηθρίτιδα)
  • Πόνος στην κοιλιά
  • Πυρετός

Αιτίες εμφάνισης Κολπίτιδων

 

Οι παράγοντες που μπορούν να συντείνουν στην ανάπτυξη γυναικολογικών λοιμώξεων και φλεγμονών, όπως οι Κολπίτιδες, είναι πολλαπλοί. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι ακόλουθοι:

  • Η γενετική προδιάθεση
  • Διαταραχές στην ποιοτική και ποσοτική σχέση μεταξύ των φυσιολογικών γαλακτοβακίλλων και των δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών της κολπικής μικροχλωρίδας (κολπική δυσβίωση).
  • Ορμονικές ανισορροπίες που παρατηρούνται προεφηβικά και μετά την εμμηνόπαυση.
  • Η παρατεταμένη υγρασία του κόλπου, η κακή υγιεινή και τυχόν ξένα σώματα που εδράζονται στον κόλπο (π.χ. κολπικό διάφραγμα)
  • Οι συχνές εναλλαγές ερωτικών συντρόφων
  • Μεταβολικές παθήσεις, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η ανοσοκαταστολή (Αids, καρκίνος, χημειοθεραπεία),
  • Η αλόγιστη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων και αντιβιοτικών. Ιδιαίτερα, τα αντιβιοτικά μπορεί να διαταράξουν σε μεγάλο βαθμό την ισορροπία της κολπικής χλωρίδας, καθώς συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των μη παθογόνων μικροοργανισμών που μάχονται τους μύκητες.

Εμμένουσες και Υποτροπιάζουσες Κολπίτιδες

 

Ένα βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι πολλές γυναικολογικές λοιμώξεις και φλεγμονές των έσω και έξω γεννητικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων και των Κολπίτιδων, γίνονται χρόνιες, δηλαδή επιμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η γυναίκα στην καθημερινότητα της, τόσο ψυχολογικά όσο και στη σεξουαλική της ζωή.

 

Οι Κολπίτιδες μπορεί να επιμένουν, είτε γιατί δεν έχουν ανιχνευτεί πλήρως οι αιτιολογικοί παράγοντες που συνετέλεσαν στην εμφάνιση τους, είτε γιατί δεν έχουν ιαθεί πλήρως (υποθεραπεία), πράγμα που συνήθως οφείλεται στο ότι πρόκειται για ζήτημα πολυπαραγοντικής αιτιολογίας. Επιπλέον, ένα ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα φέρει ως επακόλουθο την ανεπαρκή ανταπόκριση του οργανισμού απέναντι σε οποιονδήποτε παθογόνο παράγοντα.

 

Έτσι, εμφανίζεται το φαινόμενο των πολλαπλών υποτροπών. Πρόκειται για λοιμώξεις των οποίων επιτυγχάνεται η παροδική υποχώρηση έπειτα από κάποιο θεραπευτικό σχήμα, όμως στη συνέχεια επανεμφανίζονται και μάλιστα με πιο έντονη συμπτωματολογία. Οι πολλαπλές υποτροπές αποτελούν μία σαφέστατη ένδειξη εξασθένησης της φυσικής άμυνας του οργανισμού μας.

 

Όλα τα παραπάνω εντείνουν τον κίνδυνο πρόκλησης μόνιμων βλαβών. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε αρχικά καλοήθης βλάβη δύναται να αντιστραφεί, εξαιτίας της χρονιότητας της φλεγμονής.

Διάγνωση Κολπίτιδων

 

Το καλό είναι ότι την τελευταία δεκαετία σημειώνονται ραγδαίες εξελίξεις στη Μοριακή Διαγνωστική (υψηλή διαγνωστική ακρίβεια) και στη στοχευμένη θεραπευτική παρέμβαση, οι οποίες αποσκοπούν στην πρόληψη, στη θεραπευτική αντιμετώπιση των γυναικολογικών λοιμώξεων, όπως είναι οι Κολπίτιδες, και στην εκμηδένιση της πιθανότητας εμφάνισης υποτροπών.

Kαλλιέργειες κολπικών επιχρισμάτων, Eιδικές εξετάσεις (τύπου Bio 4h), Μοριακή Διαγνωστική, Ψηφιακή Κολποσκόπηση DYSIS

 

Στο πλαίσιο ενός ορθά δομημένου γυναικολογικού ιατρείου, θα πρέπει να διεξάγονται, κατά την κρίση του γυναικολόγου, εξειδικευμένες και πλήρεις καλλιέργειες κολπικών επιχρισμάτων, καθώς και ειδικές εξετάσεις που αποτυπώνουν τη συνολικότερη κατάσταση του οργανισμού (τύπου Bio 4h).

 

Παράλληλα, χρειάζεται να διενεργείται Μοριακή Διαγνωστική, ενώ με την ταυτόχρονη χρήση της πλέον υψηλής Ιατρικής Απεικονιστικής Τεχνολογίας στον τομέα της κολποσκόπησης, αυτήν της Ψηφιακής Κολποσκόπησης DYSIS, απεικονίζονται, καταγράφονται και εντοπίζονται, από την πρώτη κιόλας επίσκεψη, όλες οι ενδεχόμενες αλλοιώσεις, άρχουσες και μη.

Femoscan

 

Μάλιστα, μία σπουδαία ανακάλυψη για τη διάγνωση των λοιμωδών και φλεγμονωδών καταστάσεων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος αποτελούν οι αναλύσεις Femoscan. Πρόκειται για καινοτόμες μοριακές εξετάσεις που συμβάλλουν στην ταχεία πληροφόρηση μας όσον αφορά στην πραγματική κατάσταση του κολπικού μικροβιώματος.

 

Σε αυτού του είδους τις αναλύσεις, περιλαμβάνονται εξειδικευμένες εξετάσεις του κολπικού μικροβιώματος και της υγείας του ουροποιογεννητικού συστήματος. Με τη βοήθεια του Femoscan Comprehesive διενεργείται μοριακός έλεγχος του κολπικού μικροβιώματος, καθώς διερευνάται η παρουσία και η συγκέντρωση 25 διαφορετικών φυσιολογικών και δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών.

Για ποιους ενδείκνυται το Femoscan

 

Πρόκειται για μία σύγχρονη διαγνωστική μέθοδο που απευθύνεται σε γυναίκες με συμπτώματα κολπικής φλεγμονής, σε πάσχουσες από εμμένουσες ή υποτροπιάζουσες κολπίτιδες, σε εγκυμονούσες, σε όσες προετοιμάζονται να τεκνοποιήσουν φυσιολογικά, καθώς και σε εκείνες που επιθυμούν να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

Επιπλέον, ενδείκνυται για γυναίκες που εμφανίζουν ανεξήγητη υπογονιμότητα ή το φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων αποβολών, ενώ συνιστάται και για εκείνες που αλλάζουν συχνά τους ερωτικούς συντρόφους τους, καθώς και για όσες πάσχουν από μετεμμηνοπαυσιακή ατροφική κολπίτιδα. Μπορεί, μάλιστα, να διενεργηθεί προληπτικά σε γυναίκες που δεν εμφανίζουν συμπτώματα κολπίτιδας, αλλά αποβλέπουν στην επίτευξη βέλτιστων επιπέδων υγείας.

Τα πλεονεκτήματα του Femoscan

 

Η ειδοποιός διαφορά του Femoscan έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη αερόβιων και αναερόβιων μικροβίων, τα οποία προκαλούν  τις  εμμένουσες κολπίτιδες, πράγμα που δεν επιτυγχάνεται εύκολα με άλλες διαγνωστικές μεθόδους.

 

Επιπλέον, μπορεί να διαγιγνώσκει ακόμη και τις γυναικολογικές λοιμώξεις που δεν εκδηλώνονται με εμφανή συμπτώματα, περιορίζοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών κατά την περίοδο της κύησης και ανάπτυξης παθολογικών καταστάσεων του εμβρύου.

 

Η διεξαγωγή του ελέγχου βασίζεται στην ανάλυση του DNA των μικροβίων και χρησιμοποιούνται απλές διαδικασίες λήψης. Αυτό υποδηλώνει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της συγκεκριμένης διαγνωστικής μεθόδου, διότι κατά τη λήψη, αποθήκευση και μεταφορά του δείγματος αποφεύγεται το ενδεχόμενο σφαλμάτων, εν αντιθέσει με τις συμβατικές καλλιέργειες.

 

Η εξέταση, μάλιστα, διενεργείται με τη μέθοδο PCR πραγματικού χρόνου, η οποία αποτελεί μία από τις σύγχρονες αναλυτικές μεθόδους, ενώ τα αποτελέσματα διεξάγονται άμεσα.

Εξατομικευμένη Θεραπευτική αντιμετώπιση των Κολπίτιδων

 

Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, ο θεράπων ιατρός είναι σε θέση να εντοπίσει και να θεραπεύσει στοχευμένα και οριστικά τις Κολπίτιδες. Η θεραπεία ποικίλλει και εξατομικεύεται ανάλογα με το παθογόνο αίτιο. Γι’ αυτό το λόγο, μόνο κατόπιν ενδελεχούς διερεύνησης και προσεκτικής αναγνώρισης του αιτίου είναι δυνατόν να εκπονηθεί ένα σωστό και ικανοποιητικό θεραπευτικό πρωτόκολλο.

 

Είναι σημαντικό να καλυφθεί θεραπευτικά κι ο σύντροφος της ασθενούς,  για οποιαδήποτε περίπτωση ενδεχόμενης βλάβης ή υποτροπής στο μέλλον. Η στρατηγική της ανωτέρω θεραπευτικής προσέγγισης είναι διττή. Αφενός διαθέτουμε την ικανότητα στοχευμένης εξάλειψης των παραγόντων που προκάλεσαν την εκάστοτε Κολπίτιδα κι αφετέρου η ασθενής καλύπτεται, ούτως ώστε να μην υποτροπιάσει ποτέ ξανά.

 

Για να ρυθμίσετε τον κύκλο σας.

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού