Οι Υποτροπιάζουσες Κολπίτιδες αποτελούν τις συνηθέστερες λοιμώξεις και φλεγμονές του κατώτερου γεννητικού συστήματος που πλήττουν το γυναικείο πληθυσμό. Η εμφάνιση τους μπορεί να πυροδοτηθεί από μικροοργανισμούς, όπως η τριχομονάδα.
Γενικά, όταν χρησιμοποιούμε στην Ιατρική τον όρο λοίμωξη, αναφερόμαστε σε έναν αριθμό μικροβίων ο οποίος, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, αναπτύσσεται υπερβολικά σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος μας.
Δεδομένου ότι οι μικροοργανισμοί αυτοί χαρακτηρίζονται από αυξημένη τοξικότητα, μπορεί να επιφέρουν φλεγμονή, η οποία συνοδεύεται και από την κλινική εικόνα της εκάστοτε λοίμωξης. Όσον αφορά στα γεννητικά όργανα των γυναικών, η φλεγμονή αποτελεί προϊόν μιας λοίμωξης που έχει υποστεί ο οργανισμός μας.
Διάγνωση της Κολπίτιδας και Θεραπεία
- Ιατρική Ακριβείας
- Χωρίς αντισυλληπτικά και Συνθετικές Ορμόνες
- Εξειδικευμένες Εξετάσεις
- Εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας
Τα συμπτώματα των Κολπίτιδων
Τα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν οι Κολπίτιδες ποικίλλουν μεταξύ των γυναικών. Στα κυριότερα περιλαμβάνονται τα εξής:
- Διαταραχές περιόδου (π.χ. αμηνόρροια, αραιομηνόρροια, συχνομηνόρροια, πολυμηνόρροια, δυσμηνόρροια). Οι διαταραχές μπορεί να εμφανίζονται είτε μόνες τους είτε να συνυπάρχουν.
- Κολπική έκκριση με αλλαγές ως προς το χρώμα και την οσμή.
- Αιμόρροια, ιδίως μετά τη συνουσία ή έντονοι πόνοι, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (δυσπαρεύνια)
- Αίσθημα καύσου, κνησμός και πόνος στην περιοχή του κόλπου
- Κολπική αιμορραγία ή κηλίδες αίματος
- Δυσουρία ή συχνουρία (σε συνοδό ουρηθρίτιδα)
- Πόνος στην κοιλιά
- Πυρετός
Αιτίες εμφάνισης Κολπίτιδων
Οι παράγοντες που μπορούν να συντείνουν στην ανάπτυξη γυναικολογικών λοιμώξεων και φλεγμονών, όπως οι Κολπίτιδες, είναι πολλαπλοί. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι ακόλουθοι:
- Η γενετική προδιάθεση
- Διαταραχές στην ποιοτική και ποσοτική σχέση μεταξύ των φυσιολογικών γαλακτοβακίλλων και των δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών της κολπικής μικροχλωρίδας (κολπική δυσβίωση).
- Ορμονικές ανισορροπίες που παρατηρούνται προεφηβικά και μετά την εμμηνόπαυση.
- Η παρατεταμένη υγρασία του κόλπου, η κακή υγιεινή και τυχόν ξένα σώματα που εδράζονται στον κόλπο (π.χ. κολπικό διάφραγμα)
- Οι συχνές εναλλαγές ερωτικών συντρόφων
- Μεταβολικές παθήσεις, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η ανοσοκαταστολή (Αids, καρκίνος, χημειοθεραπεία),
- Η αλόγιστη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων και αντιβιοτικών. Ιδιαίτερα, τα αντιβιοτικά μπορεί να διαταράξουν σε μεγάλο βαθμό την ισορροπία της κολπικής χλωρίδας, καθώς συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των μη παθογόνων μικροοργανισμών που μάχονται τους μύκητες.
Εμμένουσες και Υποτροπιάζουσες Κολπίτιδες
Ένα βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι πολλές γυναικολογικές λοιμώξεις και φλεγμονές των έσω και έξω γεννητικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων και των Κολπίτιδων, γίνονται χρόνιες, δηλαδή επιμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η γυναίκα στην καθημερινότητα της, τόσο ψυχολογικά όσο και στη σεξουαλική της ζωή.
Οι Κολπίτιδες μπορεί να επιμένουν, είτε γιατί δεν έχουν ανιχνευτεί πλήρως οι αιτιολογικοί παράγοντες που συνετέλεσαν στην εμφάνιση τους, είτε γιατί δεν έχουν ιαθεί πλήρως (υποθεραπεία), πράγμα που συνήθως οφείλεται στο ότι πρόκειται για ζήτημα πολυπαραγοντικής αιτιολογίας. Επιπλέον, ένα ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα φέρει ως επακόλουθο την ανεπαρκή ανταπόκριση του οργανισμού απέναντι σε οποιονδήποτε παθογόνο παράγοντα.
Έτσι, εμφανίζεται το φαινόμενο των πολλαπλών υποτροπών. Πρόκειται για λοιμώξεις των οποίων επιτυγχάνεται η παροδική υποχώρηση έπειτα από κάποιο θεραπευτικό σχήμα, όμως στη συνέχεια επανεμφανίζονται και μάλιστα με πιο έντονη συμπτωματολογία. Οι πολλαπλές υποτροπές αποτελούν μία σαφέστατη ένδειξη εξασθένησης της φυσικής άμυνας του οργανισμού μας.
Όλα τα παραπάνω εντείνουν τον κίνδυνο πρόκλησης μόνιμων βλαβών. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε αρχικά καλοήθης βλάβη δύναται να αντιστραφεί, εξαιτίας της χρονιότητας της φλεγμονής.